(ВІДЕО) Прикордонники на висоті – Держприкордонслужба активно використовує авіацію для моніторингу кордону

НАЗАД
13 липня 2023 08:35

Підрозділи Державної прикордонної служби України у службовій діяльності з охорони державного кордону та для протидії протиправній діяльності використовують інноваційні підходи та застосовують всі наявні технічні засоби, в тому числі і пілотовану авіацію.

Спектр застосування авіаційної техніки дуже широкий. Це і рятувальні операції, і пошукові дії, і доставка прикордонних нарядів туди, де це необхідно тут і зараз. Та основним напрямком діяльності прикордонної авіації залишається моніторинг державного кордону.

На ділянках західного кордону на постійній основі пілотована авіація застосовується з початку проведення спільної спеціальної прикордонної операції «Захід 2023». Тут льотчики використовують легкі патрульні вертольоти типу Airbus H-125 та легкомоторні літаки Diamond.

Тільки з початку року екіпажами здійснено 1565 вильотів, в тому числі і в нічний час. В ході роботи в режимі онлайн прикордонним підрозділам постійно передається інформація про виявлення осіб та транспортних засобів поблизу державного рубежу, ознак підготовки до незаконного перетину та безпосереднього порушення кордону.

Проведена робота суттєво полегшує та пришвидшує припинення різного роду порушень, адже пошук і виявлення протиправних елементів потребує багато часу і зусиль.

Це стає можливим в тому числі завдяки наявності на озброєнні авіаторів-прикордонників сучасних камер системи FLIR. Завдяки їм оператори мають можливість під час польоту бачити об’єкти на відстані кількох кілометрів, залишаючись непомітними для порушників. Також ці системи мають і тепловізійні камери, здатні розпізнавати людину в нічний час. Крім цього, всі виявлені об’єкти фіксуються на фото або відео. Загалом за час їх активного застосування, екіпажами передано прикордонним нарядам майже 690  інформацій про виявлення підготовки або порушень державного кордону.

Крім цього, пілоти здійснюють патрулювання тилових ділянок контрольованих прикордонних районів, виявляють місця незаконної вирубки дерев, лісові пожежі та інші порушення або надзвичайні ситуації.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси