(ВІДЕО) Коли прикордонники штурмували біля Андріївки - перелякані окупанти тікали з поля бою

НАЗАД
15 листопада 2023 08:06

Військовослужбовці Держприкордонслужби України на псевдо «Єврей», «Фома» та «Каспер» одними з перших, серед свого підрозділу, вибивали російсько-окупаційні війська з околиць Андріївки.

Бої на цьому фланзі Бахмутського напрямку тривали влітку й завершились у вересні звільненням Андріївки та Кліщіївки. Безпосередні учасники тих подій розповіли про штурм, у ході якого вдалося захопити ворожий опорний пункт.

«Штурмували позиції окупантів в районі залізниці до Бахмута, що проходить біля Кліщіївки, Андріївки. Перші зі свого підрозділу заходили на штурм позицій», –  розповідає військовий-контрактник «Єврей», який на штурмі очолював групу від прикордонного підрозділу.

«Фома» був призваний на строкову військову службу перед початком широкомасштабного вторгнення країни-агресора. Проте не зважаючи на свій статус, чоловік завжди готовий піти на виконання бойового завдання, особливо, коли потрібна допомога побратиму. «Побратим мій був кулеметником у штурмовій групі, от він і запропонував бути його «другим номером». Я, звісно, погодився, не кину ж побратима, але дуже страшно було», – розказав про своє рішення «Фома».

«Каспер» також «солдат-строковик», на службі опанував кулемет ПКМ й відмінно застосовував його у бою за призначенням. «Памʼятаю свої слова: «дайте мені один кулемет, патрони і я пішов «валити» окупантів далі». То був перший бій й було дуже страшно, але адреналін бив дуже сильно, якщо чесно. Надалі я вже був кулеметником у штурмовій групі», – пригадує «Каспер».

Висування на рубіж переходу в атаку відбувалося у ночі. «Близько першої години ночі були на базі 3 штурмової бригади. По боєкомплекту зарядились, кулемети, «Форти» видали кому треба. Приблизно о другій виїхали на точку збору з важкою технікою», – зазначив «Єврей».

Диспозиція на полі бою мала певні складнощі, тому бійцям довелося діяти рішуче. «Була певна проблемка – відкритий простір неподалік місця з'єднання двох лісосмуг. Відповідно, довелось на бойових машинах «залітати» у ворожу посадку десантуватися й починати там бій. Одна група пішла для закріплення, щоб забезпечити нам тил. А ми, штурмовики, розгорнули бойовий порядок та пішли зачищати», – каже «Каспер».

Гарну роботу зробили механіки-водії бойових машин, броньовики заїхали прямо на ворожі позиції. Такі раптові дії виявилися повною несподіванкою для ворога й українські захисники під прикриттям димової завіси розпочали захоплювати опорний пункт противника.

«Залетіли, далі, що я перше перед собою бачив, це іскри по усій посадці, свистить над головою. Відпрацьовував по спалахах ворожих пострілів, заліг, де потрібно. А загалом побачив противника – одразу вистрілив або гранату кинув, й нормально», – згадує «Фома».

«Штурманули перший бліндаж, другий. Йшов по правому флангу й підтягував кулеметника з його помічником. Пробігаю може метрів 15, переді мною воронка від 120-ки, напевно. Я її перебігаю, повертаю голову вліво, сидять на мене два кацапи дивляться. Повертаюсь, стрілюю по одному, по другому. Починаю бігти, підсковзнувсь й падаю у цю воронку. Кричу своїм, що сидять ще в бліндажі, й ми закинули туди гранати, дві Ф-1 та дві М-67», – розповідає «Єврей».

«Розгорнули бойовий порядок, зачистили одну лінію бліндажів більш- менш нормальних, а усі окупанти, які залишились позаду просто вдалися до втечі. За 40 хвилин ми вже доповіли, що позиції зайняті. Велику роль зіграло, що загарбники злякались», – зазначає «Каспер».

Надалі прикордонники утримували захоплені ворожі позиції. У цей період найбільшу загрозу становила активність ворожої безпілотної авіації, яка намагалась допомогти відновити втрачене положення. «Найстрашніше це FPV-дрони. Один до мене прилетів, після того дрона лежав у лікарні. Сиджу на насипі біля залізниці, бачу БПЛА й починаю по ньому «працювати». Він мене виявив та як на злітно-посадкову смугу заходить на удар. Я тільки встиг кинути автомат й з того горба скотитися униз. Дрон впав під ноги, накрило вибуховою хвилею. Дякувати Богу уламків не було, тільки в очах потемніло, відсидівся й нормально. Строковики дуже добре по дронах відпрацьовували. У них окопчик був маленький, звідки вони штук 20 тих дронів збили», – пригадав «Єврей».

«Мені «Фома» кричить, що летить дрон. Сидячи з окопу намагаюсь його поцілити, розумію, що не виходить. А він ось вже майже над головою. Встаю з кулеметом й стоячи починаю по ньому «працювати», попадаю у гвинт, він перевертається й вибухає сильніше за міну», – згадує «Каспер».

У результаті бою, противника було вибито з позицій та завдано значних втрат його живій силі. «Штурм дуже організовано пройшов, а окупанти розбігалися, дуже сильно вони нас злякались. Радий, що свою бойову задачу ми виконали. Й виконали добре», – додає «Фома».

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси