(ВІДЕО) Голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко вручив державні нагороди сім’ям загиблих прикордонників

НАЗАД
02 листопада 2023 18:03

Вони першими дали відсіч ворогу на рідній землі, вони без вагань вступили до лав захисників і безжально нищили окупантів, які посягнули на спокій їхніх сімей

Вони рятували поранених побратимів, але не змогли врятувати себе…

«Перш за все, хочу вибачитися за те, що не вберегли… Хлопці виконали свій обов’язок, військового, чоловіка, патріота віддавши найдорожче що у них було – власне життя. Я розумію наскільки Вам важко, я розумію наскільки важко це для прикордонників і мене особисто, та ми разом маємо триматися як одна родина. Так було завжди у Держприкордонслужбі – говорити про свій біль, про свої проблеми і гуртом їх вирішувати, щоб жити далі», – звернувся Сергій Дейнеко до сімей прикордонників.

Старший лейтенант Федір ТЕМІР з перших днів повномасштабного вторгнення росії на територію України разом зі своєю комендатурою швидкого реагування «Новотроїцьке» героїчно та мужньо утримував рубежі оборони в районі Волновахи Донецької області. Точилися запеклі бої, прикордонники відчайдушно стримували наступ противника та знешкоджували ворожі диверсійно-розвідувальні групи. 06 березня 2022 року ворог за допомогою ведення активного вогневого ураження розпочав наступ на оборонні позиції зведеної групи, яка була розташована в багатоповерховому будинку. Федір загинув у бою, внаслідок прямого влучання ворожого танкового снаряду… Нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Подвиг головного старшини Миколи ПІЧАХЧІ назавжди закарбується в історію цієї війни. Командир електромеханічної бойової частини катера морської охорони організував вивезення поранених побратимів на звичайному гумовому човні. Другий рятувальний вихід був фатальним – ворог поцілив у човен з протитанкового ракетного комплексу… Микола ПІЧАХЧІ нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Опинившись у повній блокаді штаб-сержант Олександр САГІРОВ, у складі зведеної групи 1 прикордонного загону Державної прикордонної служби України разом з військовослужбовцями підрозділів Збройних Сил України та Національної гвардії України, мужньо та героїчно стримували атаки окупантів та завдавали їм безповоротних втрат у визначеному секторі за планом оборони Маріуполя. 17 березня 2022 року, під час виконання бойових завдань на одному з міських перехресть, завдяки ініціативі штаб-сержанта Олександра САГІРОВА, його рішучості та пильності, прикордонникам вдалося врятувати життя побратимів і вивести групу з оточення. 23 березня 2022 року стало відомо, що Олександр загинув під час мінометного обстрілу внаслідок отриманих осколкових поранень. Нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

13 березня 2022 року старший солдат Андрій КЕПЕНКО призвався на військову службу до Державної прикордонної служби України. Вже у січні 2023 він відзначився під час виконання бойових завдань в районі Бахмута. Прояв мужності та найкращих бойових якостей бійця дозволив істотно підтримати побратимів. На початку лютого в одній із сусідніх будівель старший солдат Андрій Кепенко виявив накопичення противника загальною чисельністю до 10 осіб. Скориставшись тим, що знав місцевість та шляхи підходу до будівлі, зайнятої ворогом, наблизився до неї на відстань декількох метрів та через вікно закидав противника ручними гранатами, а потім відкрив вогонь по окупантах. Героїчними діями прикордонник знищив значну частину противника і врятував побратимів від реальної небезпеки. Внаслідок вогню, відритого ворогом у відповідь, старший солдат Андрій Кепенко зазнав поранень несумісних з життям. Захисник удостоєний ордену Богдана Хмельницько ІІІ ступеня (посмертно).

Очільник прикордонного відомства вручив державні нагороди сім’ям загиблих Героїв.

Вічна шана воїнам, котрі віддали життя за свободу України!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси