(ВІДЕО) Ситуація навколо гуманітарної евакуації людей та гумвантажів, що прибувають в Україну

НАЗАД
07 березня 2022 09:58

Яка зараз ситуація з гуманітарною евакуацією людей та гумвантажами, що прибувають в Україну, у своєму інтерв’ю телеканалу АTR розповів у Львові начальник відділу організацій прикордонного контролю Західного регіонального управління ДПСУ Ігор Матвійчук.

Основний, найбільший шлях евакуації – це залізничні екскурсійні потяги, які курсують в напрямку Чернівців, напрямку Закарпаття, станції «Чоп» і відповідно у бік Угорщини та Словаччини. Основний напрямок – це Польща, де ми проводимо через три залізничні гілки «Мостиська», «Лудин» і «Ягодин». Основний хаб – це у нас залізничний вокзал міста Львова, де всі евакуаційні потяги здійснюють з України, з усіх міст приходять і там люди обирають напрямок. Ми їм пропонуємо, частина з них виїжджає евакуаційними автобусами з площі біля залізничного вокзалу на діючі пункти перетину.

І хороша у нас в цьому плані взаємодія з Львівською обласною адміністрацією, з транспортними компаніями, які здійснюють перевезення. З залізницею, з волонтерами, зі всіма причетними представництвами і консульствами іноземних держав, які нас інформують про те, громадяни яких країн, де, куди планують, в якій кількості, щоб це все було рівномірно розподілено між основними шляхами евакуації – і автомобільними, і залізничними. У такому режимі ми цілодобово працюємо, всі пункти перетину, навіть ті, які працювали в денний час, переведені на цілодобовий, у всіх відкриті піші переходи. Тобто є частина, що їдуть автобусами, перетинають кордон, частина, що висаджують людей і вони рухаються у пішому порядку. Намагаємось перевагу давати дітям, жінкам з дітьми, тому що їм дуже важко та й до того ж холодна пора року.

Чи є умови на вокзалі, щоб чекати?

Волонтерами, Львівською обласною адміністрацією, багатьма громадськими організаціями, які дотичні до гуманітарних питань, зроблено дуже велика кількість заходів, велика кількість роботи, щоб створити ці умови. Це і палатки, це і гаряче харчування, памперси, дитяче харчування, біотуалети.

Це все навколо залізничного вокзалу?

Це все є біля залізничного вокзалу, біля всіх переходів пунктів пропуску, перетину кордону, максимально зроблено так, щоб люди мали, де зачекати, наскільки це можливо на ту кількість людей.

Скільки займає час очікування на залізничному вокзалі?

Залежить від того, скільки є людей і скільки є потягів, надовго не затримуються. Це є кілька годин, може бути і 3 і 5, 6 і 7 годин. Все залежить від можливості прийому суміжними сторонами – поляками, угорцями, словаками, в першу чергу поляками. Чи Польща готова прийняти таку кількість люде? Наприклад, якщо взяти по станції «Мостиська-2», то є черга евакуаційних потягів, вони стоять по станціях «Судова Вишня», «Городок». Збирається по 600, 1000 людей, поки не заберуть поляки. Тобто це може бути до 3-4 потягів в очікуванні.

Де краще перетинати кордон автівкою та пішки? Як ви моніторите і як розвантажуєте напрямки?

Я дуже прошу, якщо є така можливість, обирати ділянку з Угорщиною, це пункти пропуску «Дзвінкове», «Косино», «Лужанка», «Вілок», «Тиса», які є найменш завантажені, і ділянку у Волинській області – це «Ягодин» і «Устилуг». Якщо є така можливість, по автомобільному напрямку. По пішоходах, звичайно, що пішоходи самі не з’являються, вони привозяться. Тут вибір не великий, це питання транспорту і ми намагаємось обмінюватися інформацією з транспортниками, щоб вони знали куди везти, розподіляємо по кількості. Є у нас шість переходів на Львівщині, і ми намагаємось всі розподілити рівномірно, не залежно «Смільниця», чи в горах…

Я розумію, чому люди хочуть до Польщі, бо там умови?

В першу чергу, це через те, що Польща найближче. Тому що до Закарпаття і до Угорщини ще треба доїхати, і люди в паніці. Не треба панікувати, умови створені, тут спокій, можна спокійно перетнути. Головне не піддаватися паніці, і не поспішати. На сьогоднішній день це вже пік, за останні 10 днів це вже пікове навантаження, ми вже випустили 116 тисяч людей. Ми вже це називаємо умовно другою хвилею, тому що у нас було буквально за цих 10 днів буквально 2 дні, коли взагалі не було нікого на кордоні. Були перші 5 днів і ми дійшли до 110 тисяч, а зараз вже дійшли до 116 тисяч.

Конкретне питання. Якщо автівка не твоя, документи не на твоє ім’я чи можна перетнути кордон?

Питання вивчається представниками Держмитслужби, так як вони відповідальні за реєстрацію, як правило вони спрощують цю процедуру. Вони встановлюють, яке відношення людина має до цієї автівки. Дають дозвіл на випуск і жодних проблем немає. По «зеленій карті» теж були нюанси. Ми зробили спрощення. Транспортне бюро України спростило і дозволило виїжджати авто на українській реєстрації без «зеленої картки», поляки спочатку до цього не були готові, коли ми намагалися реагувати. Надавали безкоштовні, але вони закінчились. Відповідно стала потреба у купівлі. Тому прошу – купіть заздалегідь, якщо є можливості, є пункти десь далі від кордону, бо на кордоні їх просто розбирають і їх немає.

Тобто поляки пустять?

Треба буде купляти. Краще заздалегідь купити «зелену карту».

Які правила перетину кордону для жінок і дітей, і чоловіків які молодше 18 років?

Стосовно спрощення між нами і нашими сусідами. Протерміновані паспорти, внутрішні паспорти, свідоцтво про народження – все приймається, все вивчається. І дається право. Без документів складніше, якщо іноземець, то нам треба якось ідентифікувати людину. Звичайно, ми будемо шукати, по ксерокопіям, ми вивчаємо все, для того, щоб встановити. Важливе питання – це діти. Діти неповнолітні, самі не зможуть перетнути. Ми будемо вживати всіх заходів, щоб ідентифікувати дорослих. Якщо супроводжують бабусі, рідний дядько чи тітка.

А якщо знайомі, сусіди?

Це проблемно. Відповідальність. Я думаю, що ми встановимо все-таки бажання батьків у перетині кордону дитиною, розуміємо ситуацію. Я думаю, що це все індивідуально. Зараз загальне правило якось визначити важко. Ми в кожній ситуації вникаємо і розбираємось. По можливості встановлюємо контакти з батьками. В тому числі бувають організовані групи – вивозять з дитбудинків, є складнощі з багатьма документами. Дивлячись який регіон, чи там є можливість такі документи виготовити чи це регіон, де окупант зараз вже повністю і немає можливості для роботи державних органів і установ. Все індивідуально.

Тобто ви працюєте в такому реактивному режимі?

Все в робочому, працюємо 247. Велика кількість людей залучена для того, щоб гуманітарну катастрофу цивілізовано вирішувати. Зробити можливість повернення в Україну, щоб ми зрозуміли, хто повертається в Україну і щоб це було швидше і простіше. Тому що ми аналізуємо, що це буде процес повернення. Відповідно ми повинні знати, хто і куди виїхав.

Що ви знаєте про допомогу сусідніх держав?

Хочу сказати, і хотів би подякувати, якщо почують мене, мені дуже приємно працювати з нашими польськими колегами. Співпрацю саме в цій ситуації можна оцінити, хто є товариш, а хто ворог. Тому настільки роблять наші колеги поляки, наскільки вони допомагають, наскільки у них організовані постійні автобуси. Як людей беруть таку кількість, як пропускають - вони теж працюють 24/7. Для них це теж виклик і вони з ним справляються. Дуже дякуємо їм, якби не вони, нам би було набагато важче. Я ще не кажу про волонтерство, навіть забезпечити харчами і предметами першої необхідності.

Жодна людина жінка чи дитина, похилого віку люди нікого не повертають?

Нікого. Всіх забезпечують, цікавляться, чи є в них родини, чи є куди їхати. Якщо немає, то розміщають, безкоштовно харчування. Тобто з точки зору гуманізму, там все ок. І дуже їм вдячний.

Тобто хвилюватися не треба? Треба просто бути уважним, спокійним, не панікувати, виконувати те, що просять прикордонники. Підписатися на сторінку Західного регіонального управління ДПСУ.

Ще щось хочете додати?

Багато є інформації. Ми розгорнули консультаційний пункт, дали максимально телефонів і електронних ящиків. 24/7 даємо відповіді, консультуємо людей, заспокоюємо людей, радимо їхати, де розвантажені пункти. Багато вирішуємо по документам, багато цікавляться і дуже добре, що ви даєте таку можливість на велику кількість людей розповсюдити цю інформацію. Все спокійно, їдьте, документи беріть всі з собою, ми тут розберемось.

Яка зараз ситуації з гуманітарною допомогою та волонтерством?

Знаєте, у нас не перша ця криза, був 2014 рік. Волонтерство ще на порядок вище, як було раніше. Тобто та кількість вантажів, вантажівок і взагалі транспорту і людей залучена для цього дуже велика. Є спрощення, є постанова КМ №174,  яка визначила критичність вантажів та товарів, які першочергові. Максимально спростили декларування, співпраця з нашими сусідами, коли вони теж максимально спростили документальне оформлення вантажів. На сьогоднішній день близько 2,5 тис. транспортних засобів перетнули. З гумвантажами.

За який період?

Це за 10 днів. Максимальна кількість переїхала. Програма «Президентський шлях», який теж спростили, коли перевізники мають гуманітарні коридори, коли їдуть зі всієї Європи і вантажними автомобілями везуть тимчасово заблокованими загарбниками територіями і везуть продукти харчування, медикаменти, питну воду. Зараз це все скоординовано між обласними адміністраціями. За дуже короткий час настільки комунікація зменшилась, швидше давати вантажі, щоб на поличках з’явились продукти життєво-необхідні. Так само і амуніція, яка передається. Дійсно, вся Європа, такого рівня волонтерство, такого рівня допомога від простих людей багато років я не бачив. Тому сприяння є повне, що в ДПСУ, що в Державній митній службі, все організовано, все нормально. Все працює. Дуже дякую волонтерам, дуже дякую людям за розуміння ситуації, за допомогу.

Окремо хотів би ще зазначити, що близько 140 тисяч наших чоловіків повернулись з-за кордону, тобто ми говоримо про те, що туди їдуть і повертаються наші чоловіки, які працювали. І сам бачив, виїжджав на кордон і бачив це бажання, коли люди розуміють і говорять «Миколаїв тимчасово заблокований», «рік були у Польщі», «ми на Миколаїв їдемо», «будемо захищати», і вступають у Територіальну оборону.

Тут у Львові просто не можливо, така черга у територіальну оборону. Люди йдуть, і йдуть.

Дуже згуртувались люди, розуміють, хто є ворог, а хто друг. Це дуже важливо. Перемога за нами! Ми свою функцію виконаємо однозначно і тому – не панікуємо, працюємо і перемагаємо.

Треба бути зосередженим, згуртованим

Кожному на своєму завданні. Спокійно один одного підтримуємо, один одному допомагаємо. Працюємо в одному ключі.

Дякуємо.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси