(ВІДЕО) Просто неба в центрі столиці прикордонники виконали «Щедрик»

НАЗАД
24 грудня 2023 12:49

Військовослужбовці Окремого контрольно-пропускного пункту «Київ» виконали відому на весь світ композицію Миколи Леонтовича – «Щедрик».

Твір написаний у минулому столітті, однак його енергія й досі живе, адже напередодні різдвяних свят «Щедрик» звучить по всьому світу.

Напередодні Різдва, яке в Україні святкують 25 грудня, прикордонники виконали головну пісню Різдва та боротьби. Заспівав легендарні слова щедрівки колишній викладач музичного мистецтва, а зараз охоронець кордону – Олексій.

Повномасштабне вторгнення чоловік зустрів у себе вдома, на Черкащині. Відразу пішов до військкомату, проте його взяли не одразу, через шалений потік тих, хто бажав потрапити до війська.

Через деякий час Олексій потрапляє на службу до Окремого контрольно-пропускного пункту «Київ». Спочатку прикордонник у складі зведеного загону тримав оборону на Сумщині, згодом на Донеччині.

Рік тому, саме в цей час, в ході чергового обстрілу ворогом, Олексій отримує звістку про народження другої дитини.

Музичний супровід на гітарі здійснила прикордонниця Марія. У прикордонному відомстві дівчина майже пʼять років. До повномасштабного вторгнення вона здійснювала перевірку документів у найбільшому летовищі країни – Борисполі.

Нині Марія проходить службу в столиці, а також посилює пункти пропуску на західному кордоні.

За освітою Марія фінансист, проте дівчина переконана – ніщо не стане на заваді, якщо ти дуже сильно про щось мрієш. Її мрія – служба та захист країни в лавах прикордонників.

Щедрик – це не лише про святковий дух Різдва, а й про боротьбу за свободу українського народу. Вперше пісню почули за кордоном 1919 року, коли армія російської імперії вдерлася до українських міст і почала «звільнення» від «київських шовіністів». Тоді Щедрик привернув увагу світової спільноти до України. Завдяки цьому нас почали відрізняти від імперської росії.

Нині історія повторюється. Твору Леонтовича понад 100 років, а українська держава досі виборює своє право жити вільно, творити та самостійно розвиватися.

Вітаємо з прийдешніми різдвяно-новорічними святами! Нехай «Щедрик» й надалі летить світом і прославляє Україну.

Робота реалізована спільними зусиллями ОКПП «Київ» та Документальним проєктом «Війна і Ми».

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси