(ВІДЕО) Про виїзд за кордон студентів українських та закордонних вишів

НАЗАД
21 травня 2022 11:43

До вашої уваги – добірка відповідей на запитання читачів сторінки Держприкордонслужби у Facebook.

Відповідає заступник начальника штабу – начальник відділу організації прикордонного контролю Західного регіонального управління Держприкордонслужби Ігор МАТВІЙЧУК

Яка різниця стосовно виїзду за кордон студентів українських та закордонних вишів?

Різниця чи проблема полягає в тому, що у ст. 23 Закону України про мобілізаційну підготовку та мобілізацію є трактування такої категорії осіб як здобувачі вищої (передвищої) освіти, які проходять навчання, аспіранти, докторанти, які мають право на відстрочку від призову і це вводить в оману людей, які вважають, що відстрочка дає право перетину кордону. На жаль, не вся категорія, яка підлягає відстрочці, що зазначена саме в цьому положенні, має право перетину кордону. Право на перетин кордону вищим військовим керівництвом надано лише тій категорії, яка має на меті продовження навчання за кордоном. Йдеться про студентів очної або дуальної форми навчання. Тобто слухачі вечірніх курсів, підготовчих курсів у таку категорію не входять.

Чимало студентів скаржаться на те, що їх не випускають на навчання за кордон.

Кілька тез з цього приводу:

Перше – які документи повинні мати люди. Документи, які важливі для нас і для вищого військового керівництва – це довідка спеціальної форми, затвердженої Генеральним штабом, у якій військовий комісар зазначає про дозвіл на вибуття за кордон тієї чи іншої особи з метою продовження навчання. По-друге, військовий обліковий документ, який для громадянина призовного віку повинен мати запис про відстрочку за певною підставою. Враховуючи, що таку відстрочку і такий документ може отримувати і слухач, або студент українського вишу, наступним пакетом документів є документи з іноземного вузу з перекладом, які доведуть інспекторові у пункті пропуску, що дана особа їде саме з метою продовження навчання.

Ще більше відповідей на запитання щодо перетинання державного кордону дивіться у повній версії інтерв’ю за цим посиланням.

Інтерв’ював Роман ПАВЛЕНКО

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси