(ВІДЕО) Ми прагнемо зберегти майбутніх захисників України і відвести ліцей Держприкордонслужби якомога далі від кордону з росією

НАЗАД
14 травня 2022 11:58

Задля збереження життя ліцеїстів прикордонне відомство організувало тимчасовий переїзд «Кадетського корпусу» ім. І. Харитоненка з Сум на Хмельниччину.

Зранку 24 лютого Адміністрація Держприкордонслужби прийняла рішення убезпечити усіх вихованців Державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» ім. І.Г. Харитоненка Держприкордонслужби та направити їх до місць проживання. Це було своєчасно, бо в перші дні повномасштабного вторгнення ворог обстрілював навчальний заклад, пошкодивши його приміщення.

Попри те, що Сили оборони України відтіснили загарбників із Сумщини, територію області постійно обстрілюють з росії. Ворог застосовує широкий спектр озброєння, зокрема здатного з-за лінії кордону досягати до обласного центру: ракетні комплекси, ствольну та реактивну артилерію, авіацію.

Триває війна і наш ворог немає ані честі, ані гідності, ані моралі. Неодноразово путінські терористи обирали собі за цілі лікарні, школи інші об’єкти соціальної інфраструктури. Ми не хочемо, щоб такою ціллю став навчальний заклад, де навчаються майбутні офіцери і генерали Українського війська. Сьогодні вони ще діти і їхнє перебування за кілька десятків кілометрів від кордону з країною-агресором вкрай небезпечне.

На Хмельниччині для ліцеїстів уже створені чудові умови для проживання та якісного очного навчального процесу. На гостей з Сум чекають комфортні гуртожитки, навчальні класи, спортивні зали тощо. Місцева влада та керівництво вишів обіцяють максимальне сприяння ліцеїстам.

Учора заступник Голови Державної прикордонної служби України Сергій Сердюк особисто оглянув стан будівель, які зазнали ушкоджень від російських обстрілів. Він провів зустрічі з вчителями ліцею, батьківським активом, представниками органів Сумської міської та обласної влади.

Сьогодні процес переїзду здійснюється доволі складно. У зв’язку з цим, просимо ліцеїстів, батьків, педагогічний склад, органи місцевої влади поставитися з розумінням. Наголошуємо, що переміщення навчального закладу є тимчасовим. А відновлення пошкоджених внаслідок бойових дій приміщень ліцею у Сумах, матеріально-технічної бази навчального закладу буде можливе після проведення відповідних експертиз та за сприятливої безпекової ситуації.

«Тут не тільки навчаються діти сумчан, а й понад 120 дітей з інших міст. Тому і стоїть питання для того, щоб створити нормальні умови для навчального процесу на перехідний період, поки будуть проводитись ремонтні роботи. Що стосується випуску – випуск буде в Сумах, дипломи будуть видаватися в Сумах, форма одягу для дітей буде, забезпечення ми проведемо. Стосовно викладацького складу – ніхто нікого не звільняє, навчання здійснюється в дистанційній формі на цей період, викладачі будуть працювати», - зазначив Сергій Сердюк.

Голова Сумської обласної ради Віктор Федорченко відмітив, що для ремонтних робіт необхідно приблизно 1 500 квадратних метрів вікон зробити, 2 000 метрів квадратних даху, їдальню відремонтувати. Усього, щоб виконати увесь комплекс ремонтних робіт необхідно приблизно 250 мільйонів гривень.

«Завершуємо питання передислокації, організовуємо навчальний процес, завершуємо навчальний процес, здійснюємо випуск, проводимо набір на навчання, завершуємо будівництво і повертається ліцей знову до Сумщини», - наголосив Сергій Сердюк.

Наразі в ліцеї працює група офіцерів Адміністрації Державної прикордонної служби України – фахівців з питань будівництва, тилового, фінансового, кадрового, соціально-гуманітарного забезпечення та інших підрозділів. Мета їхньої роботи – сприяти якнайшвидшому відновленню ліцею у Сумах та забезпечити переїзд, тимчасове розміщення та налагодження навчального процесу ліцеїстів на Хмельниччині.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси