Зупинимо корупцію разом!

НАЗАД
09 грудня 2021 08:03

Міжнародний день боротьби з корупцією відзначається щорічно 9 грудня за ініціативою Організації Об’єднаних Націй.

Запобігання та протидія корупції є одним із ключових векторів діяльності Державної прикордонної служби України.

Від початку 2021 року припинено більш як 1100 спроб надання прикордонникам неправомірної вигоди. Загальна сума таких пропозицій складає понад 1,5 мільйона гривень.

До прикладу, в КПВВ «Новотроїцьке» громадянин України пропонував 1900 доларів США за безперешкодне переміщення на ТОТ України коштів, сума яких значно перевищувала встановлену законодавством. А громадянин РФ наполегливо намагаючись в’їхати на територію України, пропонував військовослужбовцю Могилів-Подільського прикордонного загону неправомірну вигоду у розмірі 1500 доларів США. В Окремому контрольно-пропускному пункті «Київ» громадянин Індії та громадянин Іраку пропонували 2000 і 1000 доларів США за перегляд прийнятих відносно них рішень про відмову в перетині державного кордону.

В усіх вищезгаданих випадках від хабарів військовослужбовці відмовилися, а порушники отримали звинувачення у злочині, яке передбачене ст. 369 Кримінального кодексу України. Іноземців повернули зворотними рейсами та заборонили подальший в’їзд в Україну. Нагадаємо, що ст. 369 Кримінального Кодексу України передбачає для хабародавців відповідальність від штрафу (від 17 000 грн) до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Зазначимо, що у відомстві діє ефективна практика заохочення нагородами та грошовими преміями військовослужбовців, які відмовилися від неправомірної вигоди.

Упродовж цього року «лідером» з кількості таких відмов є військовослужбовець ОКПП «Київ». Від початку року він вже відмовився від хабарів на суму понад 6 тисяч доларів США.

Загалом цьогоріч за відмову від неправомірної вигоди преміювали 254 прикордонника на загальну суму понад 260 тисяч гривень, з них 18 – правами Голови Держприкордонслужби. Решту персоналу заохочено правами керівників підрозділів та органів, в яких несуть службу охоронці кордону.

Крім формування доброчесності, закріплення сталої мотивації персоналу щодо свідомої доброчесної поведінки, несприйняття корупційних проявів на усіх рівнях, превентивних та навчально-методичних заходів, суттєвий результат в антикорупційній діяльності відомства дає робота підрозділів внутрішньої та власної безпеки Держприкордонслужби.

Тільки з початку року співробітники цих підрозділів провели 1927 перевірок порядку несення служби. Чимало прикордонників зрозуміли, що «щедрі пропозиції» сприяння протиправній діяльності можуть бути під оперативним супроводом офіцерів внутрішньої та власної безпеки.

З початку 2021 року затримано 28 військовослужбовців за зловживання службовим становищем та сприяння протиправній діяльності на кордоні, з них причетні до контрабанди тютюнових виробів – 16, незаконного переміщення товарів народного споживання – 5, незаконного переправлення нелегальних мігрантів – 2, сприяння вступу на навчання – 1, сприяння у вирішенні питання переміщення по службі – 2, сприяння в отриманні паспорту іноземної держави – 1, сприяння у прискоренні процедур прикордонного контролю – 1.

Серед затриманих за корупцію – 5 офіцерів та 23 військовослужбовці сержантського та рядового складу.

До прикладу, військовослужбовець одного з підрозділів Чопського прикордонного загону погодився за 18 200 доларів США сприяти переміщенню тютюнових виробів та переправленню нелегальних мігрантів через державний кордон. А військовослужбовець Харківського загону за 12 700 євро погодився сприяти організації незаконного переміщення товарів.

За участі офіцерів внутрішньої та власної безпеки Держприкордонслужби перевірено всі без винятку підрозділи охорони державного кордону. Хабарників, серед яких були і керівники підрозділів, затримано на Волині, Закарпатті, Буковині та в інших регіонах.

На цей час винними у вчиненні корупційних правопорушень визнано 29 прикордонників. Вироками судів визначено покарання у вигляді сплати штрафів на суму понад 331 100 гривень, 1 військовослужбовцю призначено покарання  у вигляді 3 років позбавлення волі з конфіскацією усього належного йому майна, 1 військовослужбовцю призначено покарання  у вигляді 5 років позбавлення волі з випробуванням, 2 військовослужбовцям призначено покарання  у вигляді 3 років позбавлення волі з випробуванням, 4-м військовослужбовцям – у вигляді 3 місяців гауптвахти та заборони займати посади протягом 3 років, ще 1 військовослужбовцю – у вигляді 10 місяців службового обмеження, з відрахуванням із суми грошового забезпечення у дохід держави у розмірі 10%.

Робота щодо запобігання та протидії корупції в Державній прикордонній службі України триває й надалі.

А громадськості наголошуємо – не варто намагатися втягувати прикордонників у протиправну діяльність!

Закликаємо не бути пасивними у разі виявлення проявів корупційних дій прикордонників. Інформуйте про такі випадки через телефони служби «Довіра» та на сторінці офіційного вебсайту Держприкордонслужби у розділі «Запобігання корупції».

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси