Зі святом, розумні очі, добре серце! Тримайте хвіст пістолетом, а ніс - за вітром!

НАЗАД
02 липня 2021 08:08

Сьогодні, 2 липня, у світі відзначають свято – Міжнародний день собак.

Вчені стверджують, що собак було одомашнено 13-15 тисяч років до нашої ери. Відтоді вони завжди поруч. Собаки живуть не лише для того, аби прикрасити життя людини, а найчастіше охороняють дім, об’єднують родину і супроводжують незрячих. Собаки чудово відчувають напади епілепсії у людини за кілька хвилин до того, як стається напад.

У світі відомо понад 400 порід чистокровних собак. Вся фізіологія собаки, починаючи від чихуахуа до данського дога, базується на структурі тіла давнього вовка. Собаки розуміють до 250 слів і жестів, можуть рахувати до п’яти і навіть вирішувати найпростіші математичні завдання. Інтелектуально вони перебувають на рівні дворічних дітей.

Собаки стали невід’ємною частиною роботи правоохоронних органів, зокрема, й з охорони державного кордону. Добре навчений собака володіє навиками з пошуку людей, наркотичних речовин, тютюнових виробів, зброї, боєприпасів, вибухонебезпечних речовин. Чотирилапі помічники також суттєво зменшують бажання агресивних порушників чинити опір правоохоронцям, є запорукою безпеки під час конвоювання та охорони затриманих осіб.

Сьогодні неможливо уявити прикордонника без чотирилапого напарника і незважаючи на передові технології, краще за собак виявити наркотики чи вибухівку не може ніхто.

Нагадаємо, що в прикордонному відомстві інструкторів з собаками готують в Кінологічному навчальному центрі Держприкордонслужби, що у Великих Мостах на Львівщині.

До речі, перший випуск прикордонників - кінологів відбувся в 1955 році. Спочатку готували тільки розшукових собак, які працювали з пошуку порушників кордону. А з грудня 1979 року почали готувати спеціальних собак з пошуку наркотичних та вибухових речовин.

З 2015 року у прикордонному відомстві застосовуються спеціально натреновані собаки на пошук тютюнових виробів. І вже з цього року Кінологічний центр розпочав підготовку розшуково-штурмових собак для кінологічних підрозділів мобільного прикордонного загону ДОЗОР.

До початку збройної агресії Росії проти України Кінологічний центр готував на службу до 150 собак у рік, сьогодні – це близько 500 собак щороку.

Загалом на нинішній день до охорони державного кордону залучено понад 1300 собак 26 порід, частина з них несуть службу в районі проведення ООС.

Від початку 2021 року на державному кордоні спеціально навчені собаки допомогли затримати 236 правопорушників, виявити майже 90 од. зброї, 4,3 тис. боєприпасів, 1,24 кг вибухівки, близько 64 кг наркотиків та 180 тис. пачок сигарет.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси