Від сьогодні у Словаччині змінилися правила в’їзду/транзитного проїзду, пов’язані з карантинними обмеженнями

НАЗАД
09 липня 2021 14:57

Словацька сторона надіслала Держприкордонслужбі України інформацію про карантинні обмеження, які з сьогоднішнього дня починають діяти на території Словацької Республіки.

Загальні правила прибуття з-за кордону

Одразу після в’їзду на територію Словаччини особи зобов’язані зареєструватись за посиланням: https://korona.gov.sk/ehranica, підтвердити реєстрацію на кордоні, а також бути готовими підтвердити реєстрацію під час перебування на території країни.

Зазначається, що у разі прибуття на територію Словаччини повітряним транспортом, особа повинна до виїзду заповнити форму за посиланням: https://www.mindop.sk/covid/. Після прибуття з визначених країн, необхідно надати негативний результат тесту RT-PCR, зробленого не давніше, ніж за 72 години до в’їзду.

Усі нещеплені особи, які в’їжджають на територію Словаччини після 06.00 09.07.2021, повинні піти на самоізоляцію терміном 14 днів (якщо за цей час не виникає симптомів або не проведено тестування).

Якщо у особи після прибуття з-за кордону виникають симптоми COVID-19, вона зобов’язана повідомити про це свого лікаря; у випадку, якщо така особа не має на території Словаччини лікаря, вона повідомляє лікаря регіону перебування.

Людина вважається вакцинованою, якщо:

  • минуло принаймні 14 днів, але не більше, ніж 12 місяців, після отримання другої дози щеплення за дворазовою схемою;
  • минув 21 день, але не більше, ніж 12 місяців, після отримання щеплення за одноразовою схемою;
  • минуло принаймні 14 днів, але не більше, ніж 12 місяців, після отримання першої дози щеплення за дворазовою схемою щеплення, якщо перша доза була отримана в період до 180 днів після перенесеного захворювання на COVID-19;

Вказане чинне тимчасово, до 09.08.2021.

 

Окрім COVID-картки ЄС або сертифікату про щеплення, сертифікати інших країн також визнаються за умови, що такий сертифікат містить необхідну інформацію  словацькою, чеською або англійською мовами.

Реєстрація на e-hranica

Кожна особа, яка в’їжджає на територію Словаччини з 09.07.2021, повинна зареєструватись за посиланням https://korona.gov.sk/ehranica. Ця вимога не стосується дітей віком до 12 років та осіб, які перетинають територію Словаччини транзитом.

Реєстрація обов’язкова під час кожного в’їзду на територію Словаччини, крім:

  • повністю щеплених осіб (реєстрація дійсна 6 місяців);
  • осіб, які отримали першу дозу будь-якої вакцини (реєстрація дійсна до 09.08.2021);
  • осіб віком від 12 до 18 років (реєстрація дійсна до 09.08.2021);
  • осіб, які подорожують з метою проходження діагностики або лікування (реєстрація дійсна 1 тиждень).

До 01.09.2021 року достатньо однієї реєстрації:

  • особам, які мають постійний або тимчасовий дозвіл на проживання у Словаччині та місце роботи в сусідніх країнах, країнах ЄС або інших (Ісландія, Норвегія, Ліхтенштейн або Швейцарія) і впродовж останніх 14 днів перебували тільки в цій країні з метою працевлаштування;
  • особам, які мають постійний або тимчасовий дозвіл на проживання в країнах ЄС, в Ісландії, Норвегії, Ліхтенштейні або Швейцарії, а у випадку України – на відстані до 100 км від найближчого функціонуючого пункту пропуску, якщо вони працевлаштовані на території Словаччини і подорожують виключно на роботу;
  • громадянам Словаччини, що проживають в прикордонних районах сусідньої держави на відстані до 100 км від найближчого функціонуючого пункту пропуску.

Карантин

  • Усі особи, які в’їжджають на територію Словаччини з 06.00 09.07.2021, повинні піти на самоізоляцію терміном 14 днів (якщо за цей час не виникає симптомів).
  • Самоізоляцію можна припинити, отримавши негативний результат тесту RT-PCR, зробленого не раніше, ніж на 5-й день.
  • Дітям до 12 років не потрібно проходити тест. Їх карантин закінчується в той самий день, що й у останнього дорослого члена спільного домогосподарства.
  • Карантин також застосовується до членів спільного домогосподарства, які не подорожували, і закінчується того ж дня, що й у члена спільного домогосподарства, який приїхав з-за кордону.

Звільняються від карантину:

  • Повністю вакциновані особи;
  • Особи віком від 12 до 18 років, якщо вони не проживають з іншими людьми, що підлягають карантину – тимчасово до 09.08.2021;
  • Особи, яким не можна робити щеплення за станом здоров’я – вони повинні підтвердити цей факт сертифікатом, а також надати негативний результат тесту RT-PCR, зробленого не давніше, ніж за 72 години;
  • Нещеплені громадяни Словаччини, які мають дозвіл на постійне або тимчасове проживання у прикордонних районах сусідньої держави на відстані до 100 км від найближчого функціонуючого пункту пропуску. Вони повинні надати негативний результат тесту RT-PCR, зробленого не давніше, ніж за 7 днів;
  • Не щеплені особи, які до цього не підлягали карантину (екіпажі літаків, поїзних бригад, водії вантажівок, працівники ритуальної сфери послуг тощо). Ця категорія осіб також зобов’язана реєструватися на e-hranica.

Інші зміни у винятках з карантину:

  • В’їзд на територію Словаччини для певних робочих груп (наприклад, офіційних делегацій представників Словацької Республіки, членів Європарламенту або представників міжнародних організацій) дозволяється за умови надання негативного результату тесту RT-PCR, зробленого не більше, як за 72 години.
  • Нове карантинне зобов’язання також застосовується до не вакцинованих осіб, які на короткий час прибувають на територію Словаччини або виїжджають з неї з метою участі у весіллі. Виняток для короткострокового в’їзду з метою участі в похованні близької людини залишається за умови надання негативного результату тесту RT-PCR, зробленого не більше, як за 72 години.

Режим для нещеплених осіб, які подорожують на роботу – діє до 01.09.2021:

Зазначена категорія осіб не підлягає карантину, якщо вони відповідають таким вимогам:

  •  за останні 14 днів перебували тільки в одній з країн ЄС, в Ісландії, Норвегії, Ліхтенштейні, Швейцарії чи Україні;
  • мають дозвіл на тимчасове або постійне проживання у Словаччини та місце роботи в одній з країн ЄС, в Ісландії, Норвегії, Ліхтенштейні, Швейцарії чи Україні;
  • мають постійний або тимчасовий дозвіл на проживання в країнах ЄС, в Ісландії, Норвегії, Ліхтенштейні або Швейцарії, а у випадку України – на відстані до 100 км від найближчого функціонуючого пункту пропуску і місце роботи в Словаччини;
  • мають довідку від роботодавця про місце роботи;
  • мають негативний результат тесту RT-PCR, зробленого не раніше, ніж за 7 днів до прибуття.

 

Учні і студенти віком від 12 років, які в’їжджають на територію Словаччини і відвідують дитячий садок, початкову або середню школу, або заклад вищої освіти в сусідніх країнах (або, навпаки, проживають в цих країнах і відвідують навчальний заклад у Словаччині) не підлягають карантину, якщо вони мають сертифікат денної форми навчання та негативний результат тесту RT-PCR, зробленого не більше, як за 7 днів.

Ці умови також застосовуються до однієї супроводжуючої особи, яка повинна мати документ, що посвідчує статус супроводжуючої особи.

Зверніть увагу, що студенти повинні перетинати кордон для активного навчання (таке, що відбувається на денній основі), а не під час канікул.

Режим на кордонах Словаччини

для подорожуючих повітряним транспортом (вступає в силу з  09.07.2021)

Прибуття на територію СЛОВАЧЧИНИ повітряним транспортом.

Якщо особа прибуває на територію Словаччини повітряним транспортом з країни, якої немає наведеному нижче списку, вона повинна надати представнику поліції негативний результат тесту RT-PCR на COVID-19, зробленого не більше, як за 72 години:

Албанія, Андорра, Вірменія, Австралія, Азербайджан, Білорусь, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Чорногорія, Китай, Чехія, Хорватія, Кіпр, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Греція, Грузія, Нідерланди, Гонконг, Ірландія, Ісландія, Ізраїль, Японія,Йорданія, Канада, Південна Корея, Косово, Куба, Ліван, Ліхтенштейн, Литва, Латвія, Люксембург, Макао, Угорщина, Мальта, Молдова, Монако, Німеччина, Норвегія, Нова Зеландія, Польща, Австрія, Румунія, Сан-Марино, Північна Македонія, Сінгапур, Словенія, Іспанія, США, Мексика, Сербія, Швейцарія, Швеція, Тайвань, Туреччина, Україна.

Для в’їзду з інших країн потрібен тест.

Після прибуття з країн, що не внесені до списку, особа повинна надати представнику поліції негативний результат тесту RT-PCR на COVID-19, зробленого не більше, як за 72 години. Це також стосується вакцинованих осіб. Така умова викликана тим, що пасажири прибувають з країн, де існує підвищений ризик зараження особливо небезпечним штамом Sars-Cov-2. Поєднання реєстрації та тестування значно знижує ризик інтродукції та подальшого неконтрольованого поширення нових і більш небезпечних штамів вірусу.

Список країн, для яких негативний результат тесту не потрібен:

Албанія, Андорра, Вірменія, Австралія, Азербайджан, Білорусь, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Чорногорія, Китай, Чехія, Хорватія, Кіпр, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Греція, Грузія, Нідерланди, Гонконг, Ірландія, Ісландія, Ізраїль, Японія,Йорданія, Канада, Південна Корея, Косово, Куба, Ліван, Ліхтенштейн, Литва, Латвія, Люксембург, Макао, Угорщина, Мальта, Молдова, Монако, Німеччина, Норвегія, Нова Зеландія, Польща, Австрія, Румунія, Сан-Марино, Північна Македонія, Сінгапур, Словенія, Іспанія, США, Мексика, Сербія, Швейцарія, Швеція, Тайвань, Туреччина, Україна.

 

Транзитні шляхи через Словаччину

(набуває чинності з  09.07.2021 року)

Обов’язкове проходження карантину після в’їзду на територію Словаччини не поширюється на транзит осіб та членів їх сімей до країни, в якій їм надано дозвіл на проживання або громадянами якої вони є. Ці особи повинні перетинати територію Словаччини визначеними для транзиту транспортними коридорами без зупинок (крім зупинки, необхідної для заправлення) та залишати Словаччину не пізніше 8 годин після в’їзду.

  • Для проїзду територією Словацької Республіки, як і раніше, застосовується необхідність переїзду без зупинки, за винятком заправлення. 
  • Транзит повинен бути завершений протягом 8 годин. 
  • Не потрібно заздалегідь реєструватися для транзиту. 

Коридори, призначені для транзиту:

Україна – Чеська Республіка

Маршрут «Україна – Чеська Республіка»: пункт пропуску «Ужгород –Вишне Немецьке», Собранце, Міхаловце, Прешов, Попрад, Ружомберок, Жиліна, через пункт пропуску Маков - Біла-Бумбалка/Стари Грозенков – Дріетома.

Чеська Республіка – Україна

  • Маршрут «Чеська Республіка – Україна»: пункт пропуску «Маков - Біла-Бумбалка/Стари Грозенков» – Дріетома, Жиліна, Ружомберок, Попрад, Прешов, Міхаловце, Собранце, пункт пропуску «Вишне Немецьке – Ужгород».

З актуальною інформацією про обмеження, пов’язані з COVID-19, Словацька сторона рекомендує ознайомлюватися на сайтах www.uvzsr.sk та korona.gov.sk

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси