Від початку воєнного стану 12 тис. чоловіків намагалися незаконно залишити територію України. 15 загинуло

НАЗАД
30 грудня 2022 15:23

Від початку воєнного стану прикордонники затримали за спробу незаконного перетинання кордону майже 12 тисяч чоловіків, які за віком підлягають призову під час мобілізації.

Понад 8,2 тисячі з цих порушників намагалися перетнути кордон у незаконний спосіб поза пунктами пропуску. Решта намагалися схитрувати на паспортному контролі в пунктах пропуску.

Нагадаємо, що за спробу незаконного перетинання кордону передбачена адміністративна відповідальність.

Також за матеріалами співробітників оперативно-розшукових підрозділів Держприкордонслужби розпочато понад 2100 кримінальних проваджень, з яких: за незаконне переправлення осіб через державний кордон України (ст.332 ККУ) – понад 430; за підробку документів та використання підроблених документів (ст. 358 ККУ) – 1650; за ухилення від призову (ст.336 ККУ) – більше 20.

Понад 950 особам оголошені підозри у вчиненні цих злочинів та більше 350 осіб вже притягнені до кримінальної відповідальності.

Зазначимо, що з початку повномасштабної війни зафіксовано 410 марних спроб підкупу прикордонників, під час яких прикордонникам пропонували хабарі на загальну суму понад 4,9 млн грн. Нагадаємо, що підкуп посадової особи – це кримінальне правопорушення, відповідальність за яке передбачена статтею 369 ККУ.

Наголошуємо, що на період дії правового режиму воєнного стану виїзд за межі України чоловіків – громадян України віком від 18 до 60 років забороняється, за виключенням деяких категорій осіб.

Варто зауважити, що неодноразово “ухилянти” ставали жертвами криміналітету. Деякі з них поплатилися чималими коштами, а були й такі, які гинули в річках і горах під час спроб незаконно перетнути кордон.

Зазначимо, що від початку повномасштабного російського вторгнення на територію України зафіксовано дванадцять випадків виявлення потопельників-чоловіків на українсько-румунській річковій ділянці кордону, де прикордонники фіксують найбільше спроб порушення держрубежу. Крім того, було виявлено тіла трьох чоловіків, які загинули в горах – один з них загинув навесні цього року, а двох інших знайшли нещодавно.

Вкотре закликаємо усіх охочих незаконно покинути територію України не ризикувати своїм життям і здоров’ям. Радимо утриматися від походів у гори, де наразі спостерігаються складні погодні умови: мороз, хуртовина, пориви сильного вітру та густий туман. Інформуємо також про небезпеку при зануренні у холодну воду повноводних водойм. Глибина річки Тиса, якою на ділянці відповідальності Мукачівського прикордонного загону проходить кордон із сусідніми Румунією та Угорщиною, подекуди сягає 2,5 метрів, а ширина – 80 метрів.

Зазначимо, що на державному кордоні посилені заходи, спрямовані на протидію протиправній діяльності.

Державна прикордонна служба України попереджає про неприпустимість вчинення дій, які порушують законодавство та сувору відповідальність за такі дії.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси