Від початку року громадяни пропонували прикордонникам більше 550 тисяч гривень неправомірних коштів

НАЗАД
04 квiтня 2019 12:04

Деякі громадяни іноземних країн не полишають спроб у незаконний спосіб перетнути державний кордон України, при цьому неодноразово пропонуючи співробітникам Держприкордонслужби хабарі, у тому числі у великих розмірах.

У відповідь порушники отримують від прикордонників принципові відмови та, як результат, оформлення кримінальних справ.

Інколи суми неправомірної вигоди досягають еквіваленту в десятки тисяч гривень. Зокрема, нещодавно в столичному аеропорту нігерієць пропонував інспектору прикордонного контролю 3 тисячі доларів США. Не спокусившись на такі гроші прикордонник отримав заохочення у вигляді грошової премії в декілька десятків тисяч гривень. Наголосимо, що керівництво Держприкордонслужби та органи охорони кордону, аби забезпечити належне стимулювання особового складу за принциповість і професійні дії під час виконання службових обов’язків, регулярно заохочують військовослужбовців.  

Загалом з початку 2019 року зафіксовано понад 150 випадків пропонування прикордонникам неправомірної вигоди на суму більше 550 тисяч гривень і такі розміри хабарів удвічі більші в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Зазначимо, що аби не допускати підкупу прикордонників активно працюють підрозділи внутрішньої та власної безпеки Держприкордонслужби. У майже 50 випадках стосовно хабародавців, переважно іноземців, відомості внесено до ЄРДР. 27 осіб затримано у порядку визначеному Кримінальним процесуальним кодексом України, крім того декільком обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, з можливістю внесення застав у розмірі понад 55 тисяч гривень та 160 тисяч гривень.

Чергові випадки спроб підкупу охоронців кордону відбулися вчора в аеропорту «Бориспіль». Двоє громадян Нігерії та Марокко запропонували прикордонникам хабарі в загальній сумі 1400 доларів США. Хабародавців затримали співробітники Управління внутрішньої та власної безпеки «Центр» Держприкордонслужби під процесуальним керівництвом військової прокуратури Дарницького гарнізону Центрального регіону в рамках кримінального провадження внесеного до ЄРДР. Перед цим 39-річному нігерійцю та 21-річному марокканцю, які прибули рейсами з Франкфурта та Стамбула, під час заходів прикордонного контролю було відмовлено в пропуску через не підтвердження мети свого перебування в нашій країні. Натомість іноземні громадяни не погодились із законним рішенням співробітників Держприкордонслужби та вирішили «домовитись» за кошти. Як результат, порушників затримано на підставі ст.208 КПК України та передано представникам Нацполіції.

Державна прикордонна служба України вкотре звертається до громадян не порушувати чинного законодавства України та не намагатися втягнути у протиправну діяльність співробітників прикордонного відомства, пропонуючи хабарі за прийняття неправомірних рішень, адже законодавством за це передбачена кримінальна відповідальність.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси