В Одесі стартували цьогорічні українсько-американські навчання «Сі Бриз»

НАЗАД
28 червня 2021 16:57

Цього року Державна прикордонна служба України у навчаннях представлена як завжди силами Морської охорони та прикордонної авіації, а також поновлено залучення сил у сухопутному компоненті.

Загалом прикордонне відомство представлятимуть 8 одиниць корабельно-катерного складу, 3 відділи спеціальних дій, 2 літаки та гелікоптер, а також сили 10 мобільного прикордонного загону ДОЗОР та прикордонної комендатури швидкого реагування Південного регіонального управління ДПСУ.

Головними завданнями навчань буде підготовка військовослужбовців, штабів та підрозділів силових структур України до спільних дій з військовими формуваннями збройних сил держав-членів NATO, отримання досвіду оперативного планування, підвищення рівня взаємосумісності та міжвидового співробітництва між Україною та державами членами і партнерами Північноатлантичного Альянсу.

На урочистій церемонії відкриття керівники навчань від України та США оголосили основну тему й цілі маневрів, привітали учасників та висловили подяку міжнародним партнерам, країнам, що долучилися до навчань, за підтримку і злагодженість дій у демонстрації підтримки Україні у її прагненні забезпечити суверенітет, цілісність і незалежність держави, а також безпеку світового рівня, щоб Азово-Чорноморський регіон не асоціювався із поняттям «кризовий».

Заступник командира 65-ої тактичної групи 6 флоту США капітан 1 рангу Кайл Гант у вітальному слові зазначив: «Ці навчання є чіткою демонстрацією прагнення до миру і стабільності в Європі. Можливість тренувань в реальних умовах на морі важко переоцінити. Протягом 2 тижнів ми плануємо врахувати досвід двох десятиріч та наростити спроможності щодо колективної роботи, здобути нові знання, якими ми будемо ділитися в своїх національних силах».

Крім США та України в «Сі Бриз-2021» беруть участь Австралія, Республіка Албанія, Об’єднані Арабські Емірати, Народна Республіка Бангладеш, Республіка Болгарія, Федеративна Республіка Бразилія, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Грецька Республіка, Грузiя, Королівство Данія, Естонська Республіка, Арабська Республіка Єгипет, Держава Ізраїль, Італійська Республіка, Канада, Латвійська Республіка, Литовська Республіка, Республіка Молдова, Королівство Норвегія, Ісламська Республіка Пакистан, Республіка Польща, Румунiя, Сенегал, Турецька Республіка, Французька Республіка, Королівство Швеція, Японська Держава.

В морському компоненті, в Чорному морі, сили Морської охорони відпрацьовуватимуть взаємодію в тактичних групах із кораблями колег-прикордонників Грузії, флотів США, Румунії, Болгарії та інших країн альянсу.

Це й маневрування, й відбиття нападу малих швидкісних цілей, артилерійські стрільби і протидиверсійна оборона корабля, передача вантажів й сигналів, оглядові операції і багато інших вправ, нормативи яких відповідають стандартам підготовки сил NATO.

На Дунаю також розгорнеться цілий комплекс з виконання вправ із забезпечення безпеки цивільного судноплавства, проведення пошуку, зупинки і огляду підозрілого судна, рятування на воді. Також, кораблі та катери Морської охорони залучатимуться до участі у проведенні десантної операції.

У водолазному та антисаботажному компоненті відділи спеціальних дій відпрацьовуватимуть навички виявлення підводних схованок, обстеження небезпечних місць та предметів, підняття з-під води вантажів різної конфігурації, ваги та призначення, штурмову висадку на судно-порушник та способи збереження життя й надання допомоги в екстремальних умовах як своїм бійцям, так і потерпілому населенню кризового регіону.

Також для оглядових груп заплановані практичні тренінги із досвідченими фахівцями однієї з найкращих баз NATO в ЄС з підготовки таких команд в Греції.

Навчання в якому братимуть участь близько 30 кораблів, катерів та суден, більше 30 літаків та вертольотів, до 5000 особового складу та 50 одиниць озброєння та військової техніки. Триватиме з 28 червня по 10 липня в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях та на визначених полігонах північно-західної частини Чорного моря.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси