Українсько-румунські навчання «Riverian» вдруге пройшли на Дунаї

НАЗАД
06 вересня 2019 16:43

Не зупиняючи цивільну навігацію найбільшої суднохідної артерії Європи, не перекриваючи райони для проведення навчань, військові відпрацювали завдання у справжніх умовах повсякденного режиму Дунаю.

Корабельно-катерний склад Військово-Морських Сил Берегової охорони Прикордонної поліції Румунії та Морської охорони Держприкордонслужби України за єдиним задумом відпрацював спільні дії міжнаціональних тактичних груп на різних за навігаційною складністю ділянках річки.

За програмою навчань учасники виконали понад півтора десятки вправ.

Не зупиняючи цивільну навігацію найбільшої суднохідної артерії Європи, не перекриваючи райони для проведення навчань, військові відпрацювали завдання у справжніх умовах повсякденного режиму Дунаю.

«Для нас основне завдання цих маневрів – виконання змодельованих ситуацій, які є максимально реалістичними, взятими з досвіду повсякденної діяльності та прогнозу й розвитку обстановки в регіоні», - каже представник Морської охорони в штабі навчань капітан 2 рангу Юрій Нечипорук. – «Саме тому в цьому році ми особливу увагу приділили обміну досвідом у проведенні оглядових операцій, проведенню пошуково-рятувальних заходів, відпрацюванню плавання в строях для забезпечення безпеки цивільного судноплавства».

Прикордонні оглядові групи перехресно висаджувалися на кораблі партнерів з навчань. При цьому екіпаж включався у сценарій та імітував дії порушників у стилі так званого пасивного спротиву, коли діям оглядової групи ніби й не заважають, але своєю бездіяльністю можуть провокувати навігаційну небезпеку (вихід з ладу двигунів, штурвалу, іншого обладнання або тишком створити іншу провокацію).

Пошуково-рятувальні заходи також відпрацьовувалися в реалістичних умовах. Отримавши дуже приблизні орієнтири від місцевих жителів про спробу людини переплисти Дунай, прикордонні катери обох держав вирушили на пошук. Орієнтування в зоні відповідальності морські прикордонники продемонстрували відмінне. Обстеження завданого району проведено оперативно і якісно, навчального порушника виявлено та доставлено на борт румунського прикордонного катера. Після надання первинної допомоги порушника передано українським колегам для встановлення особи і притягнення до відповідальності.

«Ми маємо щільний та довготривалий досвід партнерства із українськими прикордонниками, часто спілкуємось і спільно патрулюємо, розуміємо один одного майже без слів, але під час таких навчань завжди знайдемо чим поділитися і чому навчитися у колег», - зазначив представник Прикордонної поліції Румунії в штабі навчань Разван Чебану.

Традиційно завершальною вправою «Riverian» було проходження парадним строєм кораблів та катерів, що брали участь у маневрах, із урочистим шикуванням екіпажу на знак вітання партнерів із навчань.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси