У цьому році втричі зріс потік незаконних мігрантів з В’єтнаму

НАЗАД
11 липня 2018 14:55

З початку року Держприкордонслужба фіксує зростання більше ніж втричі потік незаконих мігрантів з В’єтнаму, які у незаконний спосіб намагаються перетнути державний кордон України.

Одну з таких організованих груп в’єтнамців учора викрили оперативні співробітники Держприкордонслужби та ГУНП у Закарпатській області за підтримки групи реагування від прикордонного підрозділу Чопського загону. Вони перебували в приватному помешканні без документів та очікували коли переправники виберуть слушний момент для переміщення їх в країни ЄС. Кожен з них мав за «мандрівку» заплатити близько 15 тисяч доларів США.

Загалом за перше півріччя 2018 року прикордонники при спробі незаконного перетину кордону вже затримали 207 незаконних мігрантів з В’єтнаму, в той час як за аналогічний період минулого року – 65.

При цьому значна частина мігрантів з В’єтнаму потрапляє в Україну незаконним шляхом з РФ. Держприкордонслужба неодноразово повідомляла, що спецслужби Росії сприяють нелегалам у таких подорожах. У ході слідування до кінцевого місця призначення більшості із мігрантів місяцями доводиться поневірятися, часто відсиджуючись у підвалах чи закинутих будівлях. Так само було і з останньою групою на Закарпатті.

В той же час на каналах легального в’їзду в Україну у першому півріччі 2017 року прикордонники оформили 2360 громадян В’єтнаму, а за аналогічний період цього року – 1774. При зменшенні пасажиропотоку відмічається і зменшення тих громадян В’єтнаму, які не змогли підтвердити мети своєї подорожі (6 місяців 2017 року - 35 осіб, 6 місяців 2018 року - 23 особи).

Зважаючи, що на кордоні в’єтнамців як правило затримують групами, це може свідчити про організований характер дій переправників та посібників, які скоріш за все діють не лише на території України, а й за її межами. Цікаво, що останнім часом питання збільшення кількості незаконних мігрантів із В’єтнаму на зустрічах головних прикордонних уповноважених піднімають і прикордонники з країн ЄС. Так, ця проблема обговорювалася і на зустрічі Голови Держприкордонслужби України зі своїми візаві із Словаччини та Румунії. В цьому контексті сторони активно обмінюються наявною інформацією про діяльність організованих злочинних груп та можливі порушення кордону.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси