Спільна робота українських та закордонних правоохоронців призвела до ліквідації стійкого каналу торгівлі людьми

НАЗАД
05 жовтня 2012 13:29

Оперативними підрозділами Луцького загону було отримано інформацію щодо налагодження та функціонування каналу вербування та вивозу український жінок до Німеччини з метою сексуальної експлуатації.

Наприкінці квітня 2011 року оперативними підрозділами Луцького прикордонного загону Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України спільно з представниками Управлінь Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ України у Волинській області було отримано первинну інформацію щодо налагодження та функціонування на постійній основі каналу вербування та вивозу український жінок до Німеччини з метою сексуальної експлуатації.

В ході проведення перевірки діяльності каналу та розробки злочинного угруповання було встановлено, що організація вивозу наших співгромадян за кордон здійснюється з використанням шахрайських схем та зв’язків у Консульстві Республіки Польща в Україні у м. Луцьк, де оформлялися візи для виїзду до країн Шенгенської зони.

Подальша плідна спільна робота правоохоронних органів, яка ґрунтувалася вперш за все на проведенні активних оперативно-розшукових заходів, дозволила повністю задокументувати протиправну діяльність міжнародного злочинного угруповання, діяльність якого була пов’язана з організацією стійкого каналу торгівлі людьми.

Так, на початку липня 2011 року під час спроби вивозу за кордон чергової партії українських жінок, в пункті пропуску «Ягодин – авто» (україно – польський кордон) було затримано одного з головних організаторів злочинного угруповання – громадянина Німеччини та його посібника – громадянку України.

На підставі матеріалів оперативного документування слідчим органом Управління МВС України у Волинській області відносно затриманих осіб було порушено кримінальну справу за ознаками скоєння злочину, передбаченого ч. 3 ст. 149 КК України («торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини»). Під час проведення слідства було встановлено, що дане угруповання діяло на протязі 2010-2011 років і за цей період їм вдалося вивезти за кордон більше 20-ти українських жінок віком 18-25 років, які були використані у якості повій в борделях Німеччини.

За результатами розгляду кримінальної справи в суді фігурантів було визнано винними у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 149 КК України, та призначено покарання у вигляді 2 та 1,5 років позбавлення волі відповідно. Наприкінці липня поточного року вирок суду вступив в законну силу.

В подальшому співробітниками Управління МВС України у Волинській області в рамках своєї компетенції було проведено ряд заходів щодо обміну інформацією із поліцією Німеччини щодо діяльності вказаного злочинного угруповання. Так, під час виїзду до Німеччини співробітниками МВС було надано спецслужбам інформацію щодо основного організатора каналу торгівлі людьми – громадянина Німеччини, у відношенні якого, як з’ясувалось, поліцією Німеччини та Республіки Польща також проводились активні заходи.

Матеріали, які були надані українською стороною, підштовхнули спецслужби Німеччини до проведення спільних поліцейських рейдів, під час одного з яких у борделі «Едем» м. Бернау було виявлено ряд українських жінок, яких утримували силоміць та примушували займатися проституцією. Під час детальної перевірки отриманих даних було встановлено, що всі українські жінки отримували візи у Консульстві Республіки Польща у м. Луцьк по підробленим запрошенням, причому візи не були внесені до загального реєстру.

В результаті проведених заходів та отримання беззаперечних доказів, спецслужбами Німеччини та Республіки Польща було розпочато перевірки законності видачі шенгенських віз у Консульстві Республіки Польща у м. Луцьк, що набрало суттєвого резонансу в засобах масової інформації. В подальшому вищезазначене призвело до очікуваного та логічного результату – у серпні поточного року було звільнено низку посадовців консульства, включаючи й Генерального консула Республіки Польща у м. Луцьк.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси