«Сі Бриз – 2019». Морські прикордонники отримали міжнародний досвід з огляду судна в умовах небезпеки

НАЗАД
12 липня 2019 13:19

Загрози та ризики в діяльності оглядової групи і якісний огляд –невід’ємні складові результативності служби. Про найефективніші способи огляду судна-порушника розповідали й показували в рамках навчань інструктори із Греції та Туреччини.

Робота оглядової групи на судні у відкритому морі завжди пов’язана із низкою ризиків та небезпекою для оглядачів. Досвід останніх років свідчить, що у випадку затримання «на гарячому» капітани суден-порушників здатні на досить різкі дії. Це й небезпечне маневрування, й відмова прийняти оглядову групу на борт, і відкрите агресивне перешкоджання висадці, і спроба заблокувати хід судна в аварійний спосіб, навіть, із викиданням на мілину.

Такі рейси можуть супроводжуватися й озброєнням екіпажу, і наявністю на борту приватної охорони, яка у випадку спроби зупинити та оглянути судно буде захищати інтереси замовника.

Крім того, ціна питання виконання міжнародного рейсу з перевезення певного вантажу – це тисячі у валюті, а заборонених предметів та речовин і поготів.

Оглядові команди із корабельно-катерного складу Морської охорони з Одеси та молоді бійці відділів спеціальних дій на воді в Маріуполі та Ізмаїлі паралельно із групами оглядачів США та Румунії вивчали теорію та відпрацьовували застосування отриманих знань на практиці в умовах реального судна: підйом на судно із проходженням до точок керування, блокування агресивних членів екіпажу, особливості проходження трапами і переходами поміж споруд на палубі та інші тонкощі роботи оглядової групи на судні.

Методика тренінгів мала характер не стільки показового навчання, скільки обміну досвідом. Турецькі та грецькі інструктори пропонували до розбору ту чи іншу ситуацію з огляду застосування слухачами курсу власного досвіду, а після того, розповідали та демонстрували вже свій приклад іншого варіанту перевірки приміщень, пересування по судну в умовах непокори екіпажу, імовірного збройного нападу на оглядачів та при евакуації пораненого.

Корисним було й те, що під час виконання завдання можна було спостерігати і за діями інших команд і вивчати обладнання, яке демонстрували інструктори, що вони його застосовують в оглядовій практиці.

«Разом із отриманням нового досвіду за фахом, особисто мені було корисно і приємно також і мати змогу практикувати свою англійську мову. Це живе і спеціалізоване спілкування із використанням морських термінів», - поділився своїми враженнями Дмитро Мангул, який тільки починає свою службу у відділі спеціальних дій на воді і вперше бере участь у таких масштабних навчаннях міжнародного рівню.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси