Робітники на підпільних фабриках, моряки-перевізники нелегалів, жінки для борделів. Прикордонники викрили 9 каналів торгівлі українцями

НАЗАД
02 грудня 2020 10:04

Сьогодні у світі відзначається Міжнародний день боротьби за скасування рабства.

На жаль, торгівля людьми в сучасному світі залишається серед найпоширеніших форм рабства. Для примусової праці продовжують незаконно використовувати сотні тисяч як дорослих, так і дітей, а також жінок. Міжнародні та вітчизняні правоохоронні органи докладають неабияких зусиль  для боротьби з такими видами злочинності.

За 2020 рік співробітники оперативно-розшукових підрозділів Державної прикордонної служби України у взаємодії з українськими та міжнародними правоохоронцями припинили діяльність 3 протиправних груп у складі 10 осіб, ліквідували 9 каналів торгівлі людьми та затримали 9 організаторів й 2 пособників. Крім того, не допустили вивезення 16 жінок для їх сексуальної та трудової експлуатації за кордоном. Також за ст. 149 КК України «Торгівля людьми» до ЄРДР внесено 22 повідомлення, оголошено 21 підозру. А за матеріалами, здобутими підрозділами оперативно-розшукової діяльності, судами винесено 5 обвинувальних вироків стосовно 6 осіб, з яких 3 отримали реальні строки ув’язнення.

Серед найбільш гучних викритих співробітниками оперативно-розшукових підрозділів Держприкордонслужби оборудок, що пов’язані з торгівлею людьми, є виявлення спільно з правоохоронними органами країн ЄС 5 підпільних тютюнових фабрик. На цих підприємствах, що діяли на території Республіки Польща, Іспанії, Нідерландів, виявлено 76 осіб, із них до протиправної діяльності було залучено 47 українців. 

Також було викрито міжнародне угруповання, що переправляло нелегалів з Азії до ЄС. Зокрема зібрано докази його діяльності, підтверджено причетність фігурантів, жителів Одещини та анексованого Криму, до вербування українських чоловіків-моряків для подальшого переправлення до Туреччини. Закордоном українців втягували в злочинну діяльність, пов’язану з переправленням по морю нелегальних мігрантів з країн Південно-Західної Азії до країн Європейського Союзу. За кожного завербованого українського моряка злочинці отримували до 3 тисяч доларів США.

 В результаті, викрито п’ятьох учасників організованої злочинної групи. Фігурантам справи повідомлено про підозру у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.149 КК України та ч.2 ст.332 КК України, а саме - торгівля людьми та організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України. Одного з організаторів злочинної схеми суд визнав винним у скоєнні злочину за ч.2 ст.149 КК України та виніс йому вирок у вигляді позбавлення волі строком на 5 років. Варто зазначити, що це перший вирок, винесений в Україні щодо злочину, який пов’язаний з торгівлею людьми.

Також варто зауважити, що більше двохсот наших співвітчизників, які стали жертвами цього обману, відбувають покарання у місцях позбавлення волі в Греції та Італії. Зараз тривають заходи з забезпечення правового захисту та реабілітації засуджених жертв-українців для повернення в Україну.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси