Про особливості перетинання кордону під час дії правового режиму воєнного стану

НАЗАД
03 травня 2022 13:00

Нагадуємо, що правила перетинання державного кордону громадянами України передбачають певні особливості пропуску під час воєнного стану.

Як повідомлялося раніше, з метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану, виїзд за кордон громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, обмежено. Водночас, така заборона не є абсолютною. Вона не стосується осіб, які за станом здоров’я виключені з військового обліку, мають інвалідність, які постійно проживають чи навчаються у вишах за кордоном, а також низки інших категорій. Детальніше інформацію про те, хто з громадян України чоловічої статі і за якими документами може перетинати кордон на виїзд з України, можете ознайомитися за посиланням: https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/

Також нагадаємо, що через гуманітарні обставини та за раніше досягнутими домовленостями з суміжними країнами, співробітники прикордонного відомства можуть здійснювати пропуск громадян України також і за внутрішнім паспортним документом. Таке рішення було прийнято, зважаючи на ситуацію, що складається на території України під час воєнного стану, коли громадяни України не можуть швидко і вчасно оформити паспорт громадянина України для виїзду за кордон (закордонний паспорт). Водночас Державна прикордонна служба звертає увагу громадян України, що в окремих випадках під час перебування за кордоном може виникнути гостра необхідність наявності закордонного паспорта, що визначено законодавствами країн, де наші співвітчизники планують перебувати, або під час поїздок між різними країнами. Тому радимо громадянам України враховувати всі різні ситуації та за можливості оформити собі закордонний паспорт ще до перетину кордону.

Окремо нагадаємо, що Правила перетинання державного кордону громадянами України регламентуються Постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. №57.

З-поміж іншого, нею визначено, що в період дії правового режиму воєнного стану можливий виїзд дітей до 16 років у супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, без  нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України)/документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси