Петро Цигикал зустрівся з білоруським колегою Анатолієм Лаппо

НАЗАД
23 жовтня 2018 14:16

Сьогодні в Білорусі відбулась робоча зустріч Головних Прикордонних Уповноважених України та Республіки Білорусь генерал-полковника Петра Цигикала і генерал-майора Анатолія Лаппо.

На початку зустрічі представники делегацій обговорили загальну обстановку на українсько-білоруському кордоні. Іноземні колеги звернули увагу на позитивну динаміку зниження активності транскордонної злочинності на спільному кордоні, що пов’язана, в тому числі, й з незаконною транзитною міграцією.

«Ми вдячні вам за підготовку та участь в проведенні Спеціальної спільної прикордонної операції «Рубіж-2018». За її підсумками ми затримали майже 200 порушників державного кордону та прикордонного режиму. Крім того, у 26 випадках припинено контрабандну діяльність на суму понад 1,5 мільйона гривень», - зазначив у свою чергу Петро Цигикал.

Очільники прикордонних відомств дійшли згоди, щодо відсутності виявлених організованих каналів контрабанди зброї, боєприпасів, вибухових та інших небезпечних речовин на ділянці кордону, що спільно охороняється. Але враховуючи існуючі потенційні загрози, Сторони домовились продовжити координацію дій щодо запобігання зазначеної контрабанди.

Окремо Петро Цигикал та Анатолій Лаппо акцентували увагу на реалізації двосторонніх домовленостей та вдосконаленні існуючої нормативно-правової бази співробітництва. Зокрема, вони обговорили погоджений експертами проект Алгоритму проведення спільного розслідування прикордонного інциденту на українсько-білоруському державному кордоні та визнали, що документ розроблений з урахуванням наявного досвіду проведення даних заходів, в тому числі з країнами Євросоюзу, і відповідає, як реаліям обстановки, що складається на спільній ділянці, так і вимогам законодавства обох держав.

«Сьогодні ми підписуємо Алгоритм проведення спільних розслідувань прикордонних інцидентів на кордоні. Цей документ визначає єдиний порядок, форми та методи дій органів охорони кордону при виявленні ознак порушення держрубежу. Впевнений, що впровадження Алгоритму на практику і його неухильне дотримання забезпечить прозорість взаємодії та довіру на кордоні» - сказав очільник українського прикордонного відомства.

Також керівники делегацій обговорили питання залучення міжнародної технічної допомоги, спрямованої на облаштування українсько-білоруського кордону.

Підсумовуючи результати зустрічі сторони погодилися, що взаємодія відомств двох країн знаходиться на високому рівні та визнали доцільність продовження практики проведення узгоджених заходів з протидії транскордонній злочинності та іншим видам протиправної діяльності на спільній ділянці державного кордону.

На завершення зустрічі генерал-полковник Петро Цигикал та генерал-майор Анатолій Лаппо підписали спільний протокол зустрічі.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси