Петро Цигикал: Консолідована позиція і практичні дії мають відігравати ключову роль у формуванні нової системи колективної безпеки

НАЗАД
07 листопада 2018 11:37

Про це Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал зазначив під час 19-тої зустрічі керівників прикордонних та берегових охорон прибережних країн Чорноморського регіону, що проходить в Одесі.

Форум Чорноморського прикордонного співробітництва направлений на сприяння миру та стабільності в регіоні, розвиток співпраці між службами берегових охорон, координація пошуково-рятувальної діяльності тощо.

«Чорне море повинно всіх нас об’єднувати. А консолідація зусиль у протидії міжнародному тероризму, контрабанді наркотиків, зброї, радіоактивних речовин, нелегальній міграції на шляхах морського сполучення, а також незаконному видобутку природних ресурсів створює передумови для підтримки безпеки і стабільності в регіоні», – відмітив Петро Цигикал.

Окрім України у Форумі беруть участь представники Турецької Республіки, Румунії, Грузії і Республіки Болгарія.

«На превеликий жаль, сьогодні ми маємо більшу загрозу і реальну небезпеку, яка склалася у наслідок анексії Криму та великої частини виключної морської економічної зони України. Для нас вкрай важливою є спільна позиція Об’єднаної Європи і всього цивілізованого світу щодо засудження агресивної політики Росії. І саме така консолідована позиція і практичні дії мають відігравати ключову роль у формуванні нової системи колективної безпеки», – наголосив Петро Цигикал.

Відмітимо, що в рамках Форуму регулярно проводяться засідання робочих груп, зокрема, щодо раннього виявлення незаконних дій і забезпечення безпеки судноплавства у Чорному морі тощо. Крім того, сторони Форуму проводять міжнародні навчання «Black Sea Hawk» на яких учасники співпрацюють і координують свої дії в режимі он-лайн. Забезпечується системний обмін інформацією про обстановку на морі і підозрілі судна, для цього впроваджено систему обміну інформацією. Відбувається спільний пошук нових та модернізації вже діючих форматів співпраці у прикордонній сфері.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси