Наймолодший загін Морської охорони із поважним досвідом охорони кордону

НАЗАД
20 лютого 2021 12:35

В Ізмаїльському загоні Морської охорони відзначили чергову річницю.

На початку 2019 року, в рамках реформування системи охорони морських рубежів, за ініціативи Регіонального управління Морської охорони Держприкордонслужби, розпорядженням Кабінету Міністрів України було утворено Ізмаїльський загін Морської охорони Державної прикордонної служби України.

Номінально наймолодший, та за традиціями і історичним шляхом навіть дуже досвідчений загін Морської охорони сьогодні.

В історично прикордонному краю – Подунав’ї – в  лютому 1996 року на базі бригади річкових кораблів ВМС Збройних сил України була сформована Ізмаїльська окрема бригада прикордонних сторожових кораблів. Незважаючи на скрутні економічні умови, морські прикордонники щодня виконували завдання з охорони державного кордону України, кораблі та катери постійно несли службу на Дунаї, від стику кордонів трьох держав (України, Молдови та Румунії) до виходу в Чорне море.

Здолавши труднощі, вже за 3 роки Ізмаїльська бригада була визнана кращою серед морських з'єднань Прикордонних військ України і нагороджена Перехідним прапором Одеської обласної адміністрації.

На початку 2000-их Ізмаїльська БРСКР була розформована, її кораблі та катери увійшли до складу Одеського загону морської охорони. Потім, враховуючи особливості та специфіку охорони південних рубежів України на річці Дунай, був створений Ізмаїльський загін Морської охорони, який існував до 2011 року. В рамках однієї з реформ служби Ізмаїльський загін Морської охорони був розформований. Але, мов птах фенікс, відроджений знову.

Корабельно-катерний склад Ізмаїльського загону Морської охорони складається з бойових одиниць різних проектів, що максимально ефективно забезпечують виконання завдань з охорони державного кордону на річковій ділянці та в частині Чорного моря, що входить у зону відповідальності загону. У символічному поєднанні огрядних досвідчених «Шмелів» і по-юнацьки спритних енергійних UMS – відображення динаміки і специфіки служби. Як і в комплектуванні екіпажів кораблів та катерів загону. Тут переважно ті самі морські прикордонники, які мають досвід патрулювання річкової ділянки, знають особливості навігації основної водної артерії Європи – Дунаю – та окремих районів Чорного моря. А серед молоді часті приклади наслідування справи батька чи діда.

В урочистий день понад 70 співробітників Ізмаїльського загону Морської охорони були відзначені відомчими нагородами та відзнаками за сумлінну службу і щирий внесок у справу надійного захисту кордону України.

«Сьогодні перед персоналом загону стоять серйозні завдання та виклики: охорона державного кордону України  на морській та річковій ділянках, облаштування військових містечок та будівель, налагодження роботи структурних підрозділів, підбір кадрів та злагодження екіпажів. Дякуючи досвіду офіцерського, старшинського, рядового складу та працівників, які старанно й сумлінно виконують свої обов’язки, загін в короткий термін зайняв своє місце в оновленій системі Морської охорони Державної прикордонної служби України», - зазначив у вітальному слові начальник Регіонального управління Морської охорони контр–адмірал Олег Костур.

Побажаємо загону-імениннику юнацької сили та наснаги на нові звершення, розсудливої мудрості й виваженості у рішеннях, ефективного втілення задумів, надійно захищених кордонів і мирної служби на славу Україні!

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси