На Закарпатті судитимуть місцевого мешканця, який переправляв групу ухилянтів, що завершилось смертю киянина

НАЗАД
14 вересня 2022 12:03

Рахівським відділом Тячівської окружної прокуратури затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт щодо мешканця с. Середнє Водяне за фактом організації незаконного переправлення групи осіб через держкордон з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 ККУ).

Нагадаємо, що на початку квітня цього року прикордонники Мукачівського загону разом зі співробітниками ДСНС визволили зі снігового полону групу осіб, двоє з яких через обмороження уже не могли самостійно пересуватися.

Як з’ясувалося згодом, місцевий мешканець налагодив механізм незаконного переміщення гірською місцевістю через кордон військовозобов’язаних чоловіків. На початку квітня він підшукав двох громадян, готових таким чином незаконно потрапити до Румунії, та одержав від них оплату – 8000 доларів США. За допомогою спільників, щодо яких кримінальне провадження здійснюється окремо, групу «ухилянтів», до якої приєдналися і двоє вищезгаданих чоловіків, доставили в Рахів, а звідти – до ділянки поблизу г. Піп Іван.

Через складні погодні умови інший закарпатець – провідник – не став супроводжувати осіб безпосередньо до лінії кордону, залишивши їх у горах і надавши вказівки щодо подальшого напрямку руху. Тоді один чоловік – мешканець Києва – загинув, а інший дістав обмороження.

Досудове розслідування здійснювали слідчі Рахівського районного відділу поліції.

Варто зауважити, що від початку повномасштабного російського вторгнення на територію України на ділянці відповідальності Мукачівського прикордонного загону зафіксовано 11 випадків загибелі військовозобов’язаних чоловіків, які намагались незаконно перетнути кордон. Десятеро із них потонули, перепливаючи Тису, ще один помер від переохолодження, долаючи засніжене високогір’я. Двоє утікачів були доставлені у лікарню з обмороженнями кінцівок. Інший чоловік, тікаючи від прикордонників, зістрибнув із бетонного берегоукріплення р.Тиса, впав та отримав два перелами ноги.

Закликаємо усіх громадян не порушувати закони України та не наражати на небезпеку своє здоров’я та життя.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси