На українському кордоні затримано близько 330 тисяч незаконних та потенційних мігрантів

НАЗАД
13 квiтня 2018 09:50

Нелегальна міграція є однією з основних та суттєвих загроз, яка вже протягом багатьох років залишається проблемою не лише для України, але й для країн ЄС.

Нелегальна міграція є однією з основних та суттєвих загроз, яка вже протягом багатьох років залишається проблемою не лише для України, але й для країн ЄС. 

Варто зазначити, що завдяки своєму геополітичному розташуванню, Україна за минулі кілька десятиліть, одночасно не пускаючи на свою територію незаконних мігрантів, стала надійним щитом зовнішніх кордонів ЄС. Адже тільки з початку незалежності на українських кордонах співробітниками Державної прикордонної служби України затримано близько 150 тисяч нелегальних мігрантів, із них 123 тисячі за незаконний перетин кордону, та відмовлено у пропуску майже 180 тисячам потенційним незаконним мігрантам, а понад 40 тисяч іноземців-правопорушників видворено з України. 

При цьому за останні три роки спроби мігрантів незаконно перетнути кордон значно зменшилися: у 2015 році – 1807 осіб, 2016 рік – 1040 осіб, 2017 рік – 886 осіб).

Варто відмітити, що зміні ситуації з потоками незаконних мігрантів територією України до країн Західної Європи передувала кропітка щоденна робота прикордонників. Адже були роки, особливо у 1994-1999-ті, коли пік потоку мігрантів складав більше 65 тисяч іноземців. У послідуючі декілька років завдяки удосконаленню системи охорони кордону відбувся спад незаконної міграції на 50-70%. Однак у 2003-2005 роках злочинні елементи реструктурували потоки і, як наслідок, активізація нелегальної міграції, в основному через значне збільшення мігрантів з країн СНД. Наступні декілька років основною категорією незаконних мігрантів залишаються саме громадяни СНД. Починаючи з 2008 на кордонах з країнами ЄС вдалося зменшити кількість спроб порушення державного кордону незаконними мігрантами на 10% і в подальші роки фіксується постійний спад незаконної міграції. Наприклад, у 2008 році за незаконне перетинання кордону затримано 3,4 тисячі мігрантів, а вже у 2016 – 1,04 тисячі.

Зауважимо, що, як правило, для переміщення незаконних мігрантів територією України на початку використовуються способи їх легального в’їзду по дійсним документам з різною метою, зокрема, навчання, туризм, ділова, приватна. А вже згодом організовується їх подальший рух на західну ділянку, аби незаконно порушити кордон. При цьому фіксується формування мережі високоприбуткового злочинного бізнесу, що спеціалізується на питаннях нелегальної міграції, зокрема переправляння, виготовлення підроблених документів високої якості та організація транспортного перевезення. Боротьба з такою транснаціональною кримінальною мережею ускладнюється через розгалужену діяльність її представників у різних країнах, які для організації протиправної діяльності використовують передові комунікації. 

Аби в повній мірі протидіяти нелегальній міграції, в Україні створено необхідну нормативно-праву базу в сфері протидії нелегальній міграції, послідовно впроваджуються різні державні програми, удосконалюється координація суб’єктів інтегрованого управління кордонами, а також розвивається міжнародна співпраця з відповідними європейськими інституціями та установами країн ЄС.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси