На українсько-молдовському кордоні Петро Порошенко та Павел Філіп відкрили спільний пункт пропуску «Паланка»

НАЗАД
28 грудня 2018 14:40

Президент Петро Порошенко та Прем’єр-міністр Молдови Павел Філіп на українсько-молдовському кордоні відкрили спільний пункт пропуску «Паланка-Маяки-Удобне».

Під час своєї промови Президент України зауважив, що сьогодні важлива дата для українсько-молдовських відносин.

«Це не просто вводиться в експлуатацію спільний пункт пропуску. Це не просто скорочується, як сказав пан Прем’єр-міністр, час на перетин кордону дружби між Україною і Молдовою. Одна перевірка паспортів замість двох, один спільний митний огляд, одна спільна база. І для простих людей це є елементом захисту їхніх прав, свобод, безпеки і одночасно це є надзвичайно ефективний захід для боротьби з контрабандою і з корупцією», - підкреслив Глава держави.

Президент нагадав, що наприкінці 2016 року він домовився з Прем’єр-міністром Молдови в короткі терміни із залученням допомоги Євросоюзу побудувати і здати в експлуатацію спільний пункт пропуску. «Подивіться на назву цього пункту «Паланка-Маяки-Удобне» - він дійсно є «удобним» (зручним – ред.) для людей», - зазначив Петро Порошенко.

«Дуже важливо, що наші країни виконують свої зобов’язання, свою програму співпраці з нашими партнерами з ЄС, бо була домовленість, що роботи будуть виконанні і запуск відбудеться саме в 2018 році», - наголосив Глава держави. Він подякував Представництву ЄС в Україні, Місії ЄС з прикордонної допомоги Україні і Молдові, а також Міжнародній організації з міграції, які вже багато років підтримують дві країни у провадженні кращих прикордонних практик.

Також Петро Порошенко відзначив ефективність програми «Східного партнерства», де зараз додаткові 4 млн євро виділені для розбудови інфраструктури спільних пунктів пропуску, включно з «Кучурганом» і «Рені». «Спільний прикордонно-митний контроль – це реалізація складової програми «Східного партнерства» про інтегроване управління кордоном. І успішно співпрацюють з ЄС Україна і Молдова вже декілька років», - зауважив Глава держави.

Прем’єр-міністр Молдови Павел Філіп також зауважив, що для обох країн відкриття спільного пункту пропуску «Паланка-Маяки-Удобне» є знаковою подією. Він нагадав, що Президент України у 2016 році назвав цей проект «символом дружби між Молдовою та Україною».

Павел Філіп подякував партнерам з ЄС за допомогу: «Цей проект є прикладом як ефективно використовувати кошти Європейського Союзу. Нам вдалося тут розбудувати сучасну європейську інфраструктуру, і цей пункт пропуску нас наближає до Європи». Він додав, що все це зроблено для полегшення перетину кордону громадянами двох держав. Прем’єр-міністр Молдови зауважив, що це же шостий спільний пункт пропуску через українсько-молдовський кордон на його центральній ділянці.

Українсько-молдовський пункт пропуску для автомобільного сполучення «Паланка» визначений Угодою між Урядом України та Урядом Республіки Молдова про пункти пропуску через українсько-молдавський кордон та спрощений пропуск громадян, які проживають в прикордонних районах, у березні 1997 року. Знаходиться за 60 км від  Одеси по дорозі «Одеса - Рені».

Розбудова пункту пропуску для автомобільного сполучення була здійснена за рахунок коштів Європейського Союзу із бюджетом в 5 млн доларів на території Республіки Молдова.

Пункт пропуску розбудований за один рік з метою запровадження в ньому  спільного контролю. Проектна пропускна спроможність: за добу – 5-6 тис. осіб та до 2 тис. транспортних засобів.

Додамо, в оновленому пункті пропуску облаштовано десять смуг руху – по п’ять в кожному з напрямків (дві смуги для легкових авто, дві для вантажних, одна для автобусів) та окремий пішохідний напрямок. В адмінбудівлі пункту пропуску обладнано понад 30 службових приміщень для майже 50 співробітників прикордонних відомств та митних служб України та Республіки Молдова. Робочі приміщення оснащені усім необхідним обладнанням для здійснення контролю на кордоні. Також тут обладнані приміщення для затриманих осіб та тих, що  захоче отримати притулок. Є санітарні приміщення для осіб з обмеженими можливостями, душові кабіни для співробітників контрольних служб тощо.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси