Контрабанда зброї - серйозний виклик для безпеки країни, особливо в умовах війни

НАЗАД
21 сiчня 2020 15:13

Про це заявив Перший заступник Голови ДПСУ Володимир Нікіфоренко під час Координаційної ради програми ОБСЄ.

Засідання Координаційної ради програми ОБСЄ «Посилення можливостей державних органів України у запобіганні та боротьбі з незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових речовин у всіх аспектах» відбулося сьогодні в Києві, 21 січня. 

«Важливим здобутком у протидії контрабанді засобів терору стало запровадження проекту міжнародної технічної допомоги «Підтримка ДПСУ у запобіганні та протидії незаконного обігу зброї, боєприпасів та вибухових речовин через державний кордон».

У своїй вітальній промові голова офісу Координатора проєктів ОБСЄ в Україні висловив вдячність Держприкодонслужбі за ініціативу із залучення допомоги у цій сфері.

«Обстановка на державному кордоні є своєрідним індикатором прикордонної безпеки. Основними факторами, що впливають на контрабанду засобів терору є масштабні незаконні постачання зброї до окупованих районів Донецької та Луганської областей та неконтрольований її обіг, складна соціально-політична та криміногенна ситуація в східних та південних регіонах України, високий рівень криміналізації протиправної діяльності і водночас низьких рівень економічного розвитку прикордонних регіонів», - зазначив Володимир Нікіфоренко.

Він наголосив, що загроза контрабанди засобів терору з України відсутня. Про це свідчать результати діяльності служби, а також висновки наших європейських колег. Упродовж останніх років тенденція до збільшення кількості спроб незаконного переміщення зброї та боєприпасів не спостерігається, стійких каналів не виявлено.

«Водночас зберігається загроза для кордону з Росією на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом. В районі ООС у 2019 році прикордонники вилучили 26 одиниць зброї та 3,3 тис. боєприпасів, в той час як у 2018 році було 35 одиниць та в поточному 3 од. Торік затримано понад 35 кг вибухових речовин, з них 30 кг – на кордоні з Росією, в основному це порох, який вилучався в пунктах пропуску на виїзд з України. Служба активно реагує на існуючі загрози, впроваджуються європейські підходи інтегрованого управління кордонами», - сказав Володимир Нікіфоренко.

Заступник міністра внутрішніх справ Сергій Гончаров зазначив, що для ефективного контролю за обігом легальної та нелегальної зброї необхідна якісна взаємодія, як органів державної влади, так і міжнародних партнерів.

«МВС формує політику у сфері протидії злочинності та забезпеченні публічного порядку та безпеки, а також у захисті державного кордону. Ми підтверджуємо свою готовність виступити лідером та координатором у міжнародному проекті контролю обігу зброї. Для нас необхідний комплексний підхід за всім життєвим циклом зброї: від моменту її створення до моменту виведення з обігу та утилізації», - сказав Сергій Гончаров.

Заступник міністра також зазначив, що важливим лишається нормативне питання врегулювання незаконного і законного обігу зброї.

«Чудовим результатом нашої спільної роботи буде напрацювання єдиного варіанту Закону, який би відповідав європейським стандартам, про врегулювання обігу зброї. Документ повинен бути з чітким визначенням дефініцій. Адже одним із ризиків є питання нормативної невизначеності. Ми повинні створити чіткі правила гри, тоді нам буде простіше дотримуватися контрою за цими правилами», - сказав Сергій Гончаров.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси