Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал зустрівся з Главою Місії EUBAM Славоміром Піхором

НАЗАД
04 березня 2019 11:42

В Адміністрації прикордонного відомства Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал зустрівся з Главою Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Україні та Республіці Молдова (EUBAM) Славоміром Піхором.

Сьогодні, 4 березня 2019 року, в Адміністрації прикордонного відомства Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал зустрівся з Главою Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Україні та Республіці Молдова (EUBAM) Славоміром Піхором.

Під час зустрічі сторони обговорили найбільш актуальні на сьогодні питання співробітництва, серед яких  подальший розвиток спільного контролю, вдосконалення спільної оцінки ризиків і загроз та інші важливі аспекти розвитку співпраці.

Зазначимо, Місія EUBAM всебічно підтримує зміцнення українсько-молдовського кордону, реформування і розвиток прикордонного відомства України, а також протягом багатьох років залишається надійним стратегічним партнером ДПСУ.

У ході зустрічі були обговорені і відзначені реалізовані у 2018 році ініціативи Місії. Зокрема протягом минулого року за сприяння Місії EUBAM забезпечено проведення 49 заходів, 3 засідання Координаційної ради Місії ЄС та 18 експертних і робочих зустрічей.

Голова українського прикордонного відомства відзначив важливу роль EUBAM в реконструкції спільного пункту пропуску «Паланка» на території Молдови, відкриття якого відбулося 28 грудня 2018 року за участю Президента України та Прем'єр-міністра Республіки Молдова. Також Петро Цигикал  зауважив, що українська Сторона, у свою чергу, активно готується до відкриття спільного контактного пункту «Паланка». 

Крім того, минулого року за допомоги Місії був проведений комплекс заходів з підготовки та проведення спільних правоохоронних операцій з протидії контрабанді тютюнових виробів та незаконному обігу (розповсюдження) зброї, боєприпасів, хімічних (біологічних) і ядерних матеріалів через українсько-молдовський державний кордон. Це в черговий раз підтвердило актуальність і високий рівень співпраці між прикордонними відомствами України та Молдови.

Одночасно за участі Місії проводились тренінги по роботі з інформаційною системою AFIS, по імплементації в роботу аналітичних підрозділів ДПСУ моделі аналізу ризиків CIRAM та відеобрифінг з пунктом пропуску «Кучурган» з метою поліпшення взаємодії польового офісу і взаємодіючих партнерських служб.

Також під час зустрічі Голова ДПСУ відзначив ініціативу щодо створення спільної міжвідомчої аналітичної групи з оцінки ризиків в Одеському регіоні та підписаний 1 березня 2019 року регіональним керівництвом ДПСУ, ГФС, НПУ, СБУ Протокол про створення міжвідомчої аналітичної групи з метою проведення регулярної оцінки ризиків і загроз, пов'язаних з транскордонною злочинністю в Одеській області. Зазначалося, що така аналітична група стане вагомим інструментом в оцінці стану прикордонної безпеки в регіоні.

Голова Державної прикордонної служби України подякував Голові Місії  за зустріч і конструктивний підхід у вирішенні питань щодо зміцнення українсько-молдовської співпраці у сфері інтегрованого управління кордонами.

«Упевнений, що досягнутий рівень взаємодії правоохоронних органів у питаннях спільної охорони кордону, в тісній взаємодії з європейськими колегами, і в подальшому буде розвиватися в дусі партнерства і взаєморозуміння», - зауважив очільник прикордонного відомства Петро Цигикал.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси