Досвід Італії у боротьбі з нелегальною міграцією та захисті морських кордонів для України

НАЗАД
05 серпня 2020 09:32

«Україна відновлює систему захисту морських кордонів та зацікавлена в отриманні досвіду використання швидкісних патрульних кораблів під час протидії незаконним перетинам державного кордону».

Про це заявив Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час робочої зустрічі з Командувачем Штабу берегової охорони Адміралом Джованні Петторіно у Римі.

Морську охорону Державної прикордонної служби України під час зустрічі представляв начальник регіонального управління Морської охорони контр-адмірал Олег Костур.

МО ДПСУ забезпечує режим державного кордону в районах відповідальності, визначені підрозділи виконують завдання у зоні проведення ООС, патрулюють загрозливі напрями та несуть службу дозором.

Також у компетенції Морської охорони – контроль за плаванням і перебуванням українських та іноземних невійськових суден і військових кораблів в територіальному морі, у внутрішніх водах, протидія спробам контрабандної діяльності та порушенням законодавства про В(м)ЕЗ України, контроль у районах несення служби за збереженням природних ресурсів, патрулювання прибережної зони та внутрішніх вод відділами спеціальних дії.

«В умовах існуючих сучасних викликів та загроз, які стоять перед Україною, в тому числі і після анексії Криму, Україна відновлює систему захисту морських кордонів. Зокрема, в липні цього року на Миколаївському суднобудівному заводі «Нібулон» запустили проект по забезпеченню Державної прикордонної служби України 20-ма сучасними патрульними кораблями. Але разом з цим ми хочемо також отримати і величезний досвід берегової охорони Республіки Італії у боротьбі з нелегальною міграцією, контрабандою, наркотрафіком, а також захистом державного кордону від неправомірних посягань», - сказав Арсен Аваков.

Очільник МВС додав, що Україна зацікавлена в отриманні досвіду використання великовантажних патрульних кораблів під час протидії незаконним перетинам державного кордону, взаємодії різних типів розвідки та спостереження за державним кордоном (наземна, морська, авіаційна) та управління силами й засобами прикордонної служби. Адже Італія контролює половину акваторії Середземномор‘я, за останні роки було врятовано понад 1 мільйон мігрантів.

Також у рамках візиту в Італію обговорювалась можливість придбання спеціальних кораблів для прикордонників та рятувальників з одним із лідерів італійської суднобудівної галузі – T. Mariotti та Італійським державним експортним агентством. МВС планує забезпечити спеціалістів ДПСУ та ДСНС великовантажними кораблями, які вже давно перебувають на службі в італійських колег. Планується, що проєкт на побудову кораблів буде реалізовуватись разом з українськими компаніями.

«Для нас надзвичайно важливим є розвиток нашої Державної служби з надзвичайних ситуацій та Державної прикордонної служби. І для належного реагування на ті виклики, які стоять перед нами, ми повинні забезпечити їх найкращими зразками техніки. В тому числі – спеціалізованими кораблями» - наголосив Арсен Аваков.

Зауважимо, що Державній прикордонній службі України наразі потрібні два кораблі більшого класу з можливістю базування на них рятувального гелікоптера.

Важливо зазначити, що за І півріччя 2020 року Морська охорона Державної прикордонної служби України задіяла понад 30 одиниць корабельно-катерного складу, з яких формувалися понад півтора десятки тактичних груп. Також забезпечувалася пошуково-рятувальна діяльність та чергування. Здійснено 505 виходів в море на службу. Пройдено 31 372 милі. Вдвічі посилено контроль за порядком перебування та плавання суден і плавзасобів: відстежено 7 886 суден та плавзасобів (для порівняння у той самий період 2019 – 3 677). Оглянуто 627 суден.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси