Держприкордонслужба жорстко реагує на будь-які спроби зловживань з боку персоналу відомства

НАЗАД
21 травня 2019 16:42

Протидія корупції, поряд із забезпеченням безпеки на державному кордоні, є одним із пріоритетних завдань для Державної прикордонної служби України.

І відомство жорстко засуджує будь-які дії прикордонників, які обрали для себе ганебний шлях отримання неправомірної вигоди використовуючи службове становище.

Системний комплекс заходів спрямований на знищення корупційних схем та виявлення корупціонерів, які ще залишилися у наших лавах, і заходи з недопущення втягування прикордонників у протиправну діяльність не зупиняється. В цьому напрямку активно діють підрозділи внутрішньої та власної безпеки прикордонного відомства у взаємодії з іншими правоохоронними органами.

При цьому Держприкордонслужба реагує на будь-які спроби зловживань, а впроваджені заходи дозволяють оперативно викривати не чистих на руку співробітників.

Так, за повідомленнями підрозділів внутрішньої та власної безпеки Держприкордонслужби у 10 випадках правоохоронними органами розпочато кримінальні провадження відносно 16 військовослужбовців за ст. 368 Кримінального кодексу України «Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою».

Крім того, за матеріалами підрозділів внутрішньої та власної безпеки правоохоронними органами, у 77 випадках відомості внесено до ЄРДР стосовно осіб, які намагались втягнути прикордонників у протиправну діяльність, шляхом пропонування хабара за надання переваг у перетині державного кордону кордону та КПВВ. Повідомлено про підозру у скоєні злочину 43 особам. 39 осіб затримано у порядку ст. 207, 208 КПК України. У 4 випадках обрано запобіжний захід тримання під вартою. Вироком суду на 20 осіб накладено штрафи на суму понад 220 тисяч гривень.

Варто відмітити позитивні зрушення у створенні ефективної системи запобігання і протидії корупції. Значно збільшуються випадки відмов прикордонників від хабарів, які пропонують громадяни. З початку року зафіксовано 230 таких відмов на загальну суму близько 500 тисяч гривень, а суми неправомірної вигоди інколи сягали кількох тисяч доларів США.

У той же час окремі посадові особи не полишають спроб отримати неправомірну наживу. Такий випадок, зокрема зафіксований в районі проведення ООС слідчими теруправління Державного бюро розслідувань, розташованого в м. Краматорськ, спільно з оперативними співробітниками Управління захисту економіки в Донецькій області, за процесуального керівництва військової прокуратури. Група інспекторів прикордонної служби систематично вимагали й отримували грошові кошти від перевізників, які перетинали КПВВ «Новотроїцьке».

Ще раз наголосимо про засудження таких дій з боку військовослужбовців Держприкордонслужби. Особливо вважаємо неприпустимими такі дії з боку прикордонників, які несуть службу в районі проведення операції Об'єднаних сил, де цивільне населення змушене перетинати лінію розмежування через складну соціально-економічну ситуацію, створену російсько-окупаційною владою.

Зазначимо, що керівництво відомства не має намірів замовчувати будь-які протиправні та корупційні дії прикордонників. Тільки вжиття кардинальних заходів призведе до позитивних зрушень в цьому напрямку. Також Держприкордонслужба звертається до усіх громадян, не пропонувати кошти посадовим особами прикордонного відомства за прийняття неправомірних рішень, а у разі вимагання хабара негайно повідомляти на телефон гарячої лінії служби «Довіра» за номером 0 800 218 808.

Подолати таке ганебне явище як корупція вдасться тільки спільними зусиллями.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси