Чверть тонни кокаїну на 1 мільярд гривень, 17 кг психотропів та тонни прекурсорів – результати боротьби прикордонників з наркотрафіком

НАЗАД
12 жовтня 2020 13:13

Співробітники Держприкордонслужби за 9 місяців 2020 року виявили майже 379 кг наркотичних засобів, 17 кг психотропних речовин та понад 6,8 тонни прекурсорів.

З виявлених майже 379 кг наркотичних засобів – 310 кг були затримані при спробі переміщення в Україну.

Основну частину контрабанди складав важкий наркотик – кокаїн.

Також відмітимо, що цього року, у порівнянні з минулим роком, зросли обсяги виявлених наркотичних лікарських засобів.

Найбільші обсяги наркотиків – 259 кг – було виявлено на каналах морського сполучення, 47 кг – на кордоні з РФ, 43 кг – на кордоні з Польщею та 12 кг – на кордоні з Румунією.

Якщо розподілити наркотичні засоби, які виявлялися цього року, за видами то беззаперечна «першість» – 264 кг – у кокаїну, марихуани та конопель виявили 85 кг, наркотичних лікарських засобів – 25 кг. Крім того, у менших об’ємах виявлялися героїн, опій, гашиш та макова соломка.

Серед найгучніших затримань були значні партії кокаїну, який переправляли з Чилі та Еквадору морським шляхом. Загальна ціна цього наркотику на чорному ринку могла становити мільярд гривень.

Для прикладу, рекордна партія кокаїну була виявлена в «Морському порту Південний» завдяки інформації, отриманій оперативним співробітникам Держприкордонслужби. Наркотичні засоби переміщувались в контейнері з вантажем бананів, який прибув на судні з Республіки Еквадор. У контейнері знаходилось 100 розфасованих брикетів з 112 кг кокаїну.

У серпні, також в «Морському порту Південний», правоохоронці виявили 47 брикетів кокаїну, загальною вагою 56,4 кг у контейнері серед вантажу бананів, який прибув з Еквадору. Кожен брикет мав своє фірмове маркування у вигляді літер та цифр, що вказували на його приналежність до певного наркосиндикату.

А у лютому в контейнері, який теж прибув в «Морський порт Південний» з Республіки Чилі з вантажем легкових машин, правоохоронці виявили 31 брикет кокаїну, загальною вагою понад 30 кг. Кожен з пакунків був промаркований зображеннями персонажа з відомої гри «Монополія».

Чергову партію наркотику з Еквадору, виявлену в «Південному», злочинці помістили у сховки, облаштовані з використанням технічних порожнин контейнера з бананами. Кокаїн був розфасований у 45 брикетів. Цього разу, щоб зменшити вірогідність виявлення наркотиків з допомогою сканерів та службових собак, кмітливі наркоторговці обгорнули кожен брикет із зображенням посіпаки в свинцеве пакування. Вага брутто виявленого наркотику склала 53,4 кг.

Нагадаємо також, що у травні цього року, після затримання контрабандиста з 15 кг пігулок, правоохоронці припинили діяльність злочинного угруповання, яке незаконно переміщувало «Димедрол» через придністровський сегмент кордону з Молдовою та реалізовувало препарат в Україні.

Варто згадати й випадок, коли оперативно-розшукові підрозділи Державної прикордонної служби України припинили незаконну діяльність злочинної групи, яка налагодила виготовлення та масштабну реалізацію амфетаміну по всій території України та за її межами. У липні, під час проведення обшуків в м. Києві та Київській області, вилучено понад 3 тонни прекурсорів, амфетамін та вогнепальну зброю.

Цьому викриттю передувало затримання злочинців, які організували виготовлення та відправку поштою амфетаміну по всьому світу, а саме – до США, Німеччини, Швейцарії, Японії, Австралії, Польщі, Великобританії, Греції тощо. Тоді було ліквідовано 2 нарколабораторії та перехоплено 36 міжнародних поштових відправлень з наркотиками, вилучено 1,5 кг амфетаміну, 0,6 кг марихуани та 62 кілограми прекурсорів.

Крім того, фіксувалися спроби переміщення наркотиків і повітряним шляхом. Так, партію наркотиків на понад мільйон гривень виявили в аеропорту Одеси. Громадянин Болгарії в речах приховав 650 г кокаїну, 16,5 г амфетаміну та марихуану.

Винахідливі злочинці, прямуючи через кордон, ховали наркотики у паливних баках, в упаковках з-під харчових продуктів, а деякі навіть, щоб відволікти службових собак на кордоні, навмисно брали з собою у подорож собаку.

Зафіксовано чимало випадків виявлення наркотиків рослинного походження, зокрема, на Одещині, Донеччині, Сумщині, Київщині. «Ділки» приховували незаконні насадження конопель у важкодоступних та віддалених від населених пунктів районах, культивували наркомісткі рослини серед заводнених ділянок узбережжя, серед очерету, на островах, і, навіть вирощували у зоні відчуження. Також прикордонники виявили підпільне господарство, де вирощували «елітні» сорти марихуани – обладнану оранжерею з системами поливу, освітлення та підігріву, в якій в оптимальних умовах за методом гідропоніки (на поживних розчинах без ґрунту) зростала наркомістка рослина.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси