Боротьба за живучість – навики та вміння, які треба мати і в мирному житті, і в бойових умовах

НАЗАД
28 листопада 2021 12:20

В Навчальному центрі Морської охорони завершився третій потік курсу підготовки молодшого персоналу екіпажів кораблів та катерів з боротьби за живучість

Протягом двох навчальних тижнів військовослужбовці Одеського, Ізмаїльського та Маріупольського загонів Морської охорони відточували порядок дій у разі отримання кораблем бойового чи аварійного пошкодження. Моряки-прикордонники боролися з навчальною пожежею, надходженням в середину корпусу забортної води та відстоювали живучість зброї і технічних засобів кораблів та катерів. Окремим курсом слухачі пройшли й порядок та основні принципи надання першої медичної допомоги, проведення реанімаційних заходів та накладання пов’язок.

Традиційно у навчальній 50-ти годинній програмі методисти центру збалансували як теоретичний матеріал, так і відпрацювання практичних занять.

«Курс підготовки короткий, але дуже насичений, конкретний та цікавий. Під час практичних занять ми відігрували і тренували свої навички, локалізовували та ліквідовували навчальні аварійні ситуації усіма наявними засобами. Адже в морі можуть трапитися різні аварійні ситуації – від бойового пошкодження до наслідків несприятливих погодних умов, тому морські прикордонники завжди напоготові, в тому числі і до локалізації будь-яких позаштатних ситуацій», – зазначив головний старшина Микола Слободян з Одеського загону Морської охорони.

Під час програми підготовки молодшого персоналу суттєву увагу приділено й вивченню призначення, спроможностей та порядку застосування рятувальних засобів. Адже, найголовніша цінність – людське життя. Цінуючи кожного прикордонника, наслідуючи досвід провідних країн у оснащенні підрозділів Морської охорони засобами захисту здоров’я та рятування життя, в рамках міжнародної технічної допомоги завдяки підтримці партнерів з EXBS, і корабельно-катерний склад, і Навчальний центр оснащені сучасними зразками такого спорядження.

Це й гідротермокостюми, призначені для захисту людини від гіпотермії у випадку аварійної чи іншої нештатної ситуації та дозволяють триматися у воді за мінусових температур повітря до 15 хвилин (відповідно, при вищій температурі – термін збільшується до 12 годин), і пожежні костюми із шоломами, термостійким взуттям та ліхтарями, які крім інших посилених характеристик, мають підсвічування і зі зворотного боку, що дозволяє оглядовій чи рятувальній команді рухатись у складних метеорологічних чи аварійних умовах, не втрачаючи орієнтир на інших членів команди. Унікальним приладом є саморятівник ізолюючого типу OCENCO M-20.2, призначений для захисту органів дихання (на період до 15 хвилин) екіпажів кораблів (катерів) при евакуації з задимленого приміщення. Всім цим і багатьма іншими рятувальними засобами слід вміти користуватися на рівні автоматизму, адже в критичний момент кожна секунда може вартувати життя, а помилка у застосуванні – перетворити засіб рятування у засіб знищення. Тож знання і практика – запорука порятунку.

Теорію пройдено, практичні дії відпрацьовані, свідоцтва отримані і напутні слова сказані.

«Кожен з вас, це частина єдиного цілого – екіпажу. Разом ви команда, яка виконує всі заходи щодо забезпечення життєдіяльності корабля. Бажаю вам, щоб ліквідація та локалізація боротьби за живучість корабля проходила лише в навчальній площині і ніколи не відбулись в реаліях. Лишайтеся такими ж мужніми і впевненими професіоналами своєї справи, і нехай ніщо не стане на заваді вашого успіху», – побажав випускникам курсу начальник Навчального центру Ілля КУЦЕНКО.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси