Більше 1100 інспекторів-кінологів із своїми службовими собаками завжди готові заступити на охорону державного кордону України

НАЗАД
30 квiтня 2019 13:09

Незмінними надійними і невтомними помічниками прикордонників залишаються чотирилапі пухнасті «побратими».

Вони вірно і гідно йдуть поряд з охоронцями кордону, а їх допомогу у захисті державних рубежів важко переоцінити.

На сьогодні у Державній прикордонній службі України більше 1100 інспекторів-кінологів із своїми службовими собаками готові, у разі необхідності, заступити на охорону державних рубежів.

Загалом в охороні державного кордону застосовуються службові спеціальні собаки як з пошуку заборонених до переміщення вибухових речовин, зброї, боєприпасів, наркотичних засобів, психотропних речовин, так і розшукові собаки – для пошуку та виявлення правопорушників і їх слідів, переслідування, затримання і конвоювання. Є також мінно-розшукові собаки, які розшукують міни та вибухові пристрої на окремих ділянках місцевості, в будівлях та спорудах. Окремо є «каста» вартових собак, що підготовлені для охорони окремих ділянок кордону та об'єктів, а також племінні собаки – чистопорідні або високопородні службові собаки, що мають високі робочі якості, відповідають вимогам племінного добору і використовуються для подальшого розведення.

Зазначимо, нині у Держприкордонслужбі використовується близько 20 службових та мисливських порід собак. Переважають серед них – німецькі вівчарки (47,5%), малінуа (бельгійська вівчарка) (18%), лабрадори (12%), англійські спанієлі (9,5%). Незначний відсоток серед чотирилапих вартових складають породи фокстер’єрів, спанієлів, ягдтер’ьєрів та інших порід.

Щороку чотирилапі помічники допомагають прикордонникам затримувати сотні правопорушників, виявляти тисячі боєприпасів та десятки кілограмів наркотичних й психотропних речовин.

Тільки у 2018 році та першому кварталі 2019 року за допомогою службових собак затримано більше 560 правопорушників, виявлено понад 370 одиниць зброї та близько 11 тисяч штук боєприпасів, майже 60 кілограмів вибухових речовин. А також 260 кг наркотичних речовин і прекурсорів та 33,5 тисячі пігулок, що містять психотропні речовини.

Крім того, у прикордонному відомстві з 2015 року застосовуються спеціально натреновані собаки на пошук тютюну. Загальна кількість виявленого курива за зазначений вище період склала 1,8 млн. пачок на суму 24, 3 млн. грн.   

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси