«Залізний рятівник»

НАЗАД
03 грудня 2021 11:15

Обстановка у грудні 2014 року була дуже напруженою. Незаконними збройними формуваннями, за підтримки армії РФ, здійснювались постійні обстріли, як по наших позиціях, так і по позиціях Збройних Сил України.

Для ефективної оборони від противника застосовувались всі наявні сили та засоби, що були на озброєнні в прикордонних підрозділах. Активно використовувались і броньовані автомобілі. Кугуар – незамінний транспорт, що забезпечував мобільність військовослужбовців під час виконання поставлених завдань.

Про службу із залізним чотириколісним товаришем поділився враженнями прикордонник: «3 грудня 2014 року спільно з представниками силових та правоохоронних органів заступили в наряд «Розвідувально-пошукова група», задачою якого було провести зачистку села Сизе та Болотене, що знаходяться безпосередньо біля лінії розмежування, неподалік річки Сіверський Донець.

Прийшовши в село Сизе, перші хвилини була перестрілка з представниками незаконних збройних формувань, у нас був один поранений військовослужбовець, якого необхідно було терміново евакуювати до лікарні. Першу медичну допомогу надали безпосередньо в населеному пункті, але транспортного засобу щоб відвести людину в лікарню не було, натомість нас з водієм чекала в лісі машина Кугуар, який нам поступив на озброєння у 2014 році.

По радіостанції водію було сказано висунутись в населений пункт Сизе, оскільки в лісі дорога була замінована, був ще один під’їзний шлях – дорога, яка йшла асфальтована зі Станиці Луганської до населених пунктів Сизе та Болотене. Але була складність в тому, що дана дорога проходила через місцеві ставки рибгоспу, який знаходився безпосередньо біля лінії розмежування. По другий бік Сіверського Донця знаходилися незаконні збройні формування, з позицій яких ця дорога чітко проглядалась, тобто даний шлях можна було проїхати тільки на високій швидкості, не витрачаючи часу та не зважаючи на дорожнє покриття.

Водію сказали висуватись, але після поданої команди через секунд 40 ми почули вибух і піднявся чорний дим над лісом і ми зрозуміли що одна з наших машин підірвалася на невідомому вибуховому пристрої.

Зрозумівши, що машини для евакуації пораненого немає, ми почали шукати автівку серед цивільного населення. Один з місцевих мешканців погодився допомогти та відвезти пораненого до лікарні. Самі ж повернулись до Кугуару. Прийшовши до місця підриву, ми побачили «розірване» авто та воронку, яка лишилась після наїзду правого переднього колеса на вибуховий пристрій, схожий на протитанкову міну.

Транспортний засіб зазнав значних пошкоджень, в основному передньої частини – двигуна, крила, колеса, від якого нічого не лишилось, а ось сама капсула була повністю ціла, без пошкоджень.

Тобто люди, які знаходились в транспортному засобі, лишилися живі, пошкоджень не було взагалі ніяких, ні подряпин, ні ран, ні осколків. Машина свою задачу виконала – зберегла життя двох наших побратимів».

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси