За рік Україні вдалося вийти із групи країн, де процвітає торгівля людьми

НАЗАД
27 лютого 2018 11:57

Чотири роки поспіль Україна перебувала в списку країн, які не відповідають мінімальним стандартам протидії торгівлі людьми і не приймають значних заходів для досягнення цієї мети.

Чотири роки поспіль Україна перебувала в списку країн, які не відповідають мінімальним стандартам протидії торгівлі людьми і не приймають значних заходів для досягнення цієї мети. Завдяки новим підходам до кримінального аналізу та підготовки правоохоронців, а також скоординованій міжвідомчій роботі за рік Україна суттєво покращила результати протидії сучасному рабству та вийшла із групи ризику.

Про це сьогодні, 27 лютого, йшла мова під час презентації річних результатів щодо протидії торгівлі людьми. Захід відбувся під егідою Міністерства внутрішніх справ та за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Зазначалося, що сьогодні посилення співпраці між суб’єктами протидії торгівлі людьми – це один з пріоритетних векторів роботи МВС. Налагодивши взаємодію, правоохоронці забезпечили всі умови для успішного виявлення та захисту постраждалих, розслідування злочинів. Загалом у 2017 році силами органів системи МВС було припинено діяльність 29 ОЗГ, які займалися торгівлею людьми.

Крім того, відмічалося, що щороку спеціалісти Держдепу США розподіляють країни на ті, які демонструють високі досягнення у боротьбі з торгівлею людьми та країни з найнижчими показниками у цій сфері. За їх оцінками у 2017 році Україна вийшла з групи країн, де процвітає торгівля людьми та перейшла до групи тих, які докладають достатніх зусиль для викорінення торгівлі людьми.

«У 2017 році кількість зареєстрованих кримінальних справ у сфері торгівлі людьми зросла до 346 проти 115 випадків у 2016 році. Люди перестали боятися звертатися по допомогу до правоохоронців. Для МВС важливо, аби населення в цілому, а особливо окремі групи ризику, володіли інструментами захисту у випадку злочинного використання людини як товару», – підкреслила заступник очільника МВС Тетяна Ковальчук.

Заступник глави МВС висловила вдячність за співпрацю і підтримку міжнародним партнерам – Міжнародній організації з міграції, ОБСЄ, Бюро правоохоронної діяльності Посольства США, які допомагають Україні на всіх етапах нарощувати потенціал у боротьбі з торгівлею людьми.

Присутній на заході Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал відмітив, що прикордонники чітко усвідомлюють свою роль та місце у протидії торгівлі людьми і готові до подальшої співпраці в цьому напрямку.

«Ми активно співпрацюємо, перш за все із профільним Департаментом Нацполіції, прокуратурою та іноземними партнерами. Основні свої зусилля зосереджуємо на ліквідації каналів переправлення наших співвітчизників за кордон і притягненні до кримінальної відповідальності їх безпосередніх організаторів», - сказав керівник прикордонного відомства.

Петро Цигикал додав, що виходячи із специфіки завдань, Держприкордонслужба протидіє цьому виду злочинності у пунктах пропуску та «зеленому» кордоні на основі аналізу ризиків, а також силами своїх оперативно-розшукових підрозділів, у т.ч. на каналах міжнародного сполучення.

«Минулого року співробітниками відомства припинено  діяльність 20 каналів торгівлі людьми, викрито 13 злочинних груп у складі 28 осіб, 6 учасників протиправної діяльності засуджено, а також попереджено вивезення за кордон 69 потенційних жертв та 82 дитини», - відмітив він.

Також значні досягнення працівників органів внутрішніх справ у протидії торгівлі людьми відзначив старший співробітник з проектів, Координатор проектів ОБСЄ в Україні Джеффрі Ерліх.

«Ця проблема пов’язана зі всіма трьома аспектами роботи ОБСЄ, і тому потребує комплексного підходу. Координатор проектів ОБСЄ в Україні готовий підтримати національних партнерів для боротьби з цим явищем та забезпечити кращий захист жертв», - додав він.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси