Жінки на варті – варті поваги, варті рівності

НАЗАД
05 березня 2021 16:19

Скільки уваги ми приділяємо ролі жінки на службі Батьківщині, українському народові?

Залежно від державної установи чи відомства цей показник може різнитися не істотно, адже сучасні мультимедійні платформи, навіть, в умовах карантинних обмежень, дозволяють тримати усіх причетних у курсі найсучасніших трендів.

Чи не найбільш згадуване у цьому ключі питання – ґендерна рівність. При чому, до недавнього часу воно висвітлювалися здебільшого у розрізі розвитку можливостей кар’єрного зростання жінок і це, навіть, спричинило певні проблеми з належним розумінням даного поняття. На практиці ж питання ґендерної рівності мають стосуватися як жінок, так і чоловіків, адже вони передбачають рівність у соціальному захисті батьківства, належне медичне забезпечення, рівні та належні умови проходження служби й оплати праці, можливості професійного розвитку, створення комфортних умов праці для осіб, які мають дітей та інші.

То що робити чоловікам 8 березня, із чим вітати жінок і чи вітати взагалі? Як поводитися жінкам, чого очікувати від чоловіків та як оцінювати прояви уваги на свою адресу? Аби не спонукати до крайнощів, зумовлених діаметральною протилежністю поглядів, скористаємося лише незаперечними фактами, зафіксованими у загальнодоступних ресурсах.

8 березня – Міжнародний день боротьби за права жінок і миру – щорічне свято проголошене рішенням Організації Об’єднаних націй ще у 1977 році, яке символізує боротьбу за права людини для жінок, проти сексизму та ґендерної нерівності.

Цього дня Державна прикордонна служба України може констатувати факт відсутності будь-яких обмежень щодо комплектування, призначення на посади та кар’єрного зростання військовослужбовців-жінок. Це стало можливим завдяки розвитку у відомстві сучасної ґендерної політики, належної реалізації ініціатив та проектів із забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків під час проходження служби.

Звичайно, сьогодні загальна чисельність персоналу Державної прикордонної служби України ще не становить 50/50, однак 27% жінок у лавах відомства на рівних із чоловіками дбають про безпеку державного рубежу і щодня доводять свою ефективність. Більше того – 15% керівних посад у Держприкордонслужбі посідають саме жінки.

Зрештою прикордонникам-чоловікам у цей день варто звернути увагу саме на професійні якості жінок, які пліч-о-пліч з ними роблять спільну справу.

Чи дарувати квіти? Відповідь на це запитання ви можете дати самі, зрозумівши з чим саме ви асоціюєте квіти, можливо вам захочеться зламати свої шаблони обравши інший спосіб висловити повагу.

Чи варто жінкам нехтувати подарунками? Власне, процес переосмислення понять може відбуватися не миттєво, а сила звичок, закарбована роками, іноді переважає, тож якщо сприймати квітку як знак прояву поваги саме до професійних якостей жінки, то у подарованій квітці немає нічого страшного.

Насамкінець, нам ніхто не забороняє обговорити ставлення один одного до того чи іншого явища та разом прийти до висновку, яких саме проявів поваги ми хочемо один від одного. Гарним помічником у цьому питанні може стати і соціологічне опитування. До речі, за попередніми результатами дослідження, яке триває серед персоналу ДПСУ можемо робити попередні висновки про те, що лише 10% військовослужбовців-жінок не погоджуються з обсягами існуючого службового навантаження і разом з тим близько 90 % бачать перспективу кар’єрного зростання.

З нагоди відзначення Міжнародного дня боротьби за права жінок і мир Адміністрація Державної прикордонної служби, органи Держприкордонслужби та підрозділи охорони кордону провели урочисті заходи.

Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко привітав усіх жінок-прикордонниць та вручив відзнаки за сумлінну службу і високі професійні досягнення.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси