Великодня служба. Як святкують Пасху на кордоні.

НАЗАД
19 квiтня 2020 12:38

Попри свято та карантин прикордонники продовжують нести службу в режимі нон-стоп 24/7.

Тільки напередодні Великодня та сьогодні вночі військовослужбовці Держприкордонслужби на кордоні виявляли і контрабандистів, і браконьєрів, і нелегалів, а в зоні ООС навіть знайшли сховок з боєприпасами.  
Та деякі пасхальні особливості в прикордонній службі все ж були. Прикордонники, як завжди, першими зустріли в Україні Благодатний вогонь. Запалені від нього свічки та лампадки капелани понесли в каплички та підрозділи Держприкордонслужби.   
І на заставі «Острів Зміїний» велике свято. Напередодні туди причалив прикордонний корабель. Моряки доставили продукти, в тому числі – усе необхідне до святкового столу. Також корабель привіз нову зміну, а військовослужбовці, дехто з яких перебував на острові ще спочатку цього року, на Великодні свята вибули додому. 
У Великодньому привітанні Голова Держприкордонслужби закликав усіх бути відповідальними за життя і здоров’я не лише своє, але й своїх рідних та оточуючих. Сергій Дейнеко наголосив, що через небезпеку хвороби у світі вперше за десятки років навіть змінюються традиції. «Саме тому долучайтеся до богослужінь онлайн та за можливості залишайтеся вдома», - написав він у зверненні.
Варто наголосити, що у багатьох підрозділах скористалися можливостями онлайн-богослужінь. Для військовослужбовців, які несуть службу з обмеженням зовнішніх контактів, записали привітання капеланів, проводили онлайн включення.   
Зокрема, у Національній академії Держприкордонслужби онлайн-богослужіння пройшло за аналогією дистанційного навчання. Усі охочі курсанти мали можливості долучитися до нього через телевізори, комп’ютери, телефони. О 6.30 ранку в каплиці навчального закладу отець Богдан провів святкову службу, яка транслювалася через внутрішні комунікації та фесбук-сторінку.  Капелан освятив пасочки та крашанки, які для курсантів приготували кухари їдальні військового вишу. І вже до сніданку освячені смаколики були на столах.
Варто зауважити, що через карантин курсанти академії та їх командири живуть в приміщеннях вишу і не мають безпосереднього контакту з людьми з-за стін академії, навіть – викладачами. Усе навчання здійснюється дистанційно, а харчування – позмінно.
А на Закарпатті відділення, де підтвердилося захворювання на COVID-19 у прикордонників, перейшло на режим обсервації. Військовослужбовці відділення разом з лікарем Львівського прикордонного шпиталю постійно перебувають на території військового містечка. Підрозділ має свою хлібопіч, у якій на сьогоднішнє свято випекли паски. 
У цьому підрозділі режим служби та побуту особливий. Між собою усі спілкуються лише з тим, з ким живуть у приміщеннях. Харчуються позмінно. Щонайменше чотири рази на день дезінфікують приміщення, постійно проводять температурний скринінг. Зазначимо, що у всіх охочих була нагода переглянути Великоднє Богослужіння on-line чи по телевізору.
Також розговлялися освяченими великодніми смаколиками і  прикордонники, що боронять нашу країну в зоні проведення ООС. У Донецькому та Краматорському загонах та в інших підрозділах капелани освятили паски та крашанки, які потім доставили в окопи на передову.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси