В академії Держприкордонслужби пройшла конференція з реалізації ґендерної політики на сучасному етапі розвитку суспільства

НАЗАД
26 квiтня 2018 08:58

Учора у Національній академії Держприкордонслужби ім. Богдана Хмельницького відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Реалізація ґендерної політики на сучасному етапі розвитку суспільства: стан, проблеми, перспективи».

Учора у Національній академії Держприкордонслужби ім. Богдана Хмельницького відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Реалізація ґендерної політики на сучасному етапі розвитку суспільства: стан, проблеми, перспективи».

Ініціатива Державної прикордонної служби України щодо проведення міжнародного заходу з метою всебічного забезпечення принципу рівних прав і можливостей жінок і чоловіків в секторі безпеки і оборони України, в тому числі в діяльності прикордонного відомства України, та інтеграції порядку денного «Жінки. Мир. Безпека» у навчальні програми військових навчальних закладів була підтримана структурою «ООН Жінки в Україні» та Віце-прем’єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванною Климпуш-Цинцадзе. На початку конференції було зауважено, що захід є черговим важливим кроком на шляху впровадження державної політики забезпечення ґендерної рівності в секторі безпеки і оборони, а зміни, які відбуваються у сучасній політико-правовій сфері на міжнародному і національному рівнях, формують новий світогляд щодо ролі жінки в суспільстві загалом і в системі державного управління зокрема. Загалом ґендерна рівність – це індикатор, який демонструє, наскільки розвинутою і демократичною є держава.

Варто зазначити, що актуальні питання порядку денного об’єднали разом національних експертів з питань ґендерної політики, представників різних суб’єктів сектору безпеки і оборони України (Держприкордонслужби, Нацполіція, Нацгвардія, МВС, ДСНС) та представників міжнародних організацій та місій, зокрема ООН Жінки, СММ ОБСЄ, НАТО, МОМ, Канадської поліцеської місії тощо.

«Сьогоднішній науковий форум є важливим заходом у процесі реалізації державної політики забезпечення ґендерної рівності на сучасному етапі розвитку суспільства, а також нашим черговим кроком на шляху впровадження комплексного підходу врахування ґендерної проблематики у діяльності як Державної прикордонної служби України, так і в секторі безпеки країни загалом», – зазначив ректор академії генерал-майор Олег Шинкарук під час відкриття конференції.  

Катерина Левченко, Урядова уповноважена України з ґендерної політики, виступаючи перед присутніми зауважила, що гендерна політика – політика забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків нині є одним із пріоритетних напрямків роботи уряду. Політична воля та проведена робота за підтримки Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе вже призвели до суттєвих зрушень та здобутків у цій сфері.

У конференції також виступила керівник проекту ООН Жінки в Україні Лі Томпрет, яка наголосила на тому, що мир тісно пов'язаний з ґендерною рівністю, а жіноча присутність в безпековому секторі значно знижує рівень неправомірної поведінки і недоцільного застосування сил.

«Коли ми говоримо про жінок, я хочу сказати, що вони повинні бути там – де хочуть бути, і не повинно бути жодних посад(позицій), які б були заборонені для жінок. Вони мають мати шанс бути успішними. І все це, я маю на увазі і для жінок і для чоловіків, мусить бути рівним. Свобода вибору - це щось, що мусить бути у кожного демократичного суспільства, як щось базове», - додала перший ґендерний радник Командувача Збройних сил Чорногорії майор Саня Пейовіч, яка з червня цього року працюватиме ґендерним радником в штаб-квартирі НАТО.

Загалом Міжнародна науково-практична конференція стала унікальною можливістю обмінятися існуючим досвідом та передовими практиками забезпечення принципу рівних прав і можливостей, а також перепонами на шляху успішної реалізації ґендерної політики, обговорити можливості включення ґендерної проблематики до навчальних програм освітніх закладів сектору безпеки та опрацювати конкретні рекомендації з метою їх подальшого дослідження та застосування.

Зауважимо, що така увага високопосадовців та міжнародних експертів, які взяли участь у Міжнародній конференції, може викликати інтерес українського суспільства та міжнародної спільноти до актуальності забезпечення політики гендерної рівності та опрацювання уніфікованих підходів до викладання ґендерних питань в освітніх закладах сектору безпеки і оборони України.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси