В Одеському загоні Морської охорони відзначили День частини

НАЗАД
02 червня 2020 09:03

Ювілейну 20-ту річницю служби загону в незалежній України відзначили учора моряки-прикордонники Одеси.

Саме 1 червня 2000 року завдання з охорони морського кордону в межах Одеської, Миколаївської та Херсонської областей покладено на Одеський загін морської охорони. На той момент військова частина моряків-прикордонників пройшла вже декілька перетворень, реформувань і перейменувань. І ось на початку літа 2000-го розпочато новітню історію.

Але й за ці два десятки років Одеський загін Морської охорони неодноразово відзначався у затриманні суден-порушників державного кордону, розкрадачів природних багатств України у її виключній (морській) економічній зоні, рятуванні людей у відкритому морі та наданні допомоги суднам, що потерпали. З його лав зросли два контр-адмірали, тут започатковано і запроваджено новаційний вид підрозділів – відділ спеціальних дій.

У 2014 році Одеський загін Морської охорони прийняв у свій склад кораблі, катери і побратимів, що не лишили окупантам шансу захопити їх в Криму.

Незважаючи на свою морську спеціалізацію близько 40 старшин і офіцерів в перші дні війни висунулися на схід України, де з честю і гідністю пройшли через «Довжанський котел». Влітку 2014-го туди ж, на Схід, відправилися, найпідготовленіші бійці спеціального підрозділу. У подальшому майже весь плавсклад загону пройшов службу з посилення Маріупольського загону Морської охорони, неодноразово стикаючись із зухвалими провокаціями та відвертими обстрілами бойовиків в морі.

Сьогодні загін-іменинник має найбільшу зону відповідальності на морі – понад 200 морських миль кордону та більше півтора десятка тисяч квадратних миль В(м)ЕЗУ, нараховує понад 20 одиниць корабельно-катерного складу, які за рік у патрулюванні проходять близько 30 тис. морських миль. Серед персоналу загону 5 прикордонників нагороджено Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеню, троє – орденом «За мужність ІІІ ступеню», 5 – медаллю «За військову службу», близько 100 - медаллю «За мужність в охороні державного кордону України».

В умовах карантинних обмежень сьогоднішні урочистості були обмежені. На знак вшанування пам’яті загиблих побратимів – капітан-лейтенанта Дениса Петухова та старшого матроса Євгена Колісниченка всі командири Одеського загону Морської охорони різних років, ветерани та запрошені гості поклали квіти до пам’ятної дошки на стоянці кораблів та катерів, а в море спустили на воду пам’ятний вінок.

«Скільки б не було дат, назв, подій, найголовнішою цінністю Морської охорони залишаються люди, професіонали, віддані захисники кордону. Саме вони своїми вчинками та справами вписують в історію ті самі пам’ятні дати, саме вони створюють досягнення і здійснюють подвиги, ведуть за собою до перемог і закривають собою, якщо треба, від біди», - відзначив у вітальному слові начальник Регіонального управління Морської охорони контр-адмірал Олег КОСТУР.

В нагороду за свою ратну працю 27 найкращих фахівців загону отримали відзнаки обласної та місцевої влади, 38 відзначено відомчими нагородами.

 

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси