В Анкарі вперше за останні три роки Голова Держприкордонслужби України зустрівся з Командувачем Берегової охорони Туреччини

НАЗАД
05 грудня 2016 16:56

Сьогодні, 5 грудня, в Анкарі в рамках робочої поїздки Голова Державної прикордонної служби України Віктор Назаренко відвідав Берегову охорону Туреччини, де зустрівся з її Командувачем Бюлентом Oлджаєм.

Сьогодні, 5 грудня, в Анкарі в рамках робочої поїздки Голова Державної прикордонної служби України Віктор Назаренко відвідав Берегову охорону Туреччини, де зустрівся з її Командувачем Бюлентом Oлджаєм. Ця зустріч між керівниками структур є першою та стала продовженням традиційно конструктивного співробітництва між українським прикордонним відомством і турецькою Береговою охороною. Зокрема, сторони висловили сподівання, що вона надасть подальшого імпульсу у співпраці.

Віктор Назаренко та Бюлент Oлджай обговорили ситуацію в регіоні, проаналізували поточні операції, що проводяться в контексті боротьби з незаконною діяльністю в Чорноморському регіоні, та визначили подальші кроки співробітництва.

Під час свого виступу очільник Держприкорднслужби України зазначив, що для України є дуже важливим підтримання прикордонної безпеки на морі, а однією зі складових в його охороні є морська охорона. При цьому прикордонне відомство активно вивчає досвід іноземних партнерів, і навпаки - ними здійснюється моніторинг діяльності українських морських підрозділів.

Загалом за рік українськими морськими прикордонниками проконтрольовано більше 3 тисяч та оглянуто 1,2 тисячі суден, 160 – затримано, вилучено 15 км сіток. Також проведено 4 рятувальні операції, під час яких врятовано 6 осіб та 2 судна.

Окрім цього, зазначалося, що в даному регіоні значної уваги потребує питання протидії загрозам у прикордонній сфері, особливо щодо міграційної кризи, пов’язаної з потоками вихідців з Близького Сходу і Південно-Західної Азії. Іншими загрозами є спроби налагодження морського трафіку наркотиків та великих партій товарів і вантажів з використанням різних протиправних схем. Негативно впливає на обстановку незаконний промисел біоресурсів в економзоні, що носить сезонний характер.

Поряд з цим сторони констатували, що більш тісна взаємодія двох відомств, оперативний обмін інформацією та досвідом сприятимуть ефективній протидії будь-яким загрозам.

Окремо Віктор Назаренко зупинився на загрозах, що пов’язані з агресивними діями Росії в регіоні. Він також додав, що ні Україна, ні світова спільнота не визнають анексію Криму. А рішенням Уряду України були закриті всі морські порти на півострові, про що повідомлено держави-члени Міжнародної Морської Організації.

Також під час зустрічі відмічалося, що ключовим фактором забезпечення безпеки в Чорноморському регіоні є спільні дії, і лише спільний безпековий простір та колективні гарантії здатні забезпечити адекватну протидію транскордонній злочинності та терористичним загрозам.

Наприкінці зустрічі Віктор Назаренко та Бюлент Oлджай підписали узгоджений Протокол зустрічі щодо двостороннього співробітництва між Державною прикордонною службою України та командуванням Берегової охорони Туреччини. Ним зокрема передбачені заходи в рамках двостороннього співробітництва, які проводитимуться у 2017 році. Серед них, з-поміж іншого, заплановане взаємне стажування персоналу обох відомств з метою обміну практичним досвідом щодо правоохоронних обов’язків на морі та пошуково-рятувальних операцій.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси