У столичних аеропортах українські прикордонники разом з експертами Європейської агенції FRONTEX проводять спільну операцію

НАЗАД
24 жовтня 2018 16:25

В рамках посилення прикордонної безпеки Держприкордонслужба активно впроваджує європейські підходи інтегрованого управління кордонами.

У цьому напрямку налагоджено ефективну співпрацю з прикордонними і правоохоронними відомствами суміжних держав, а також міжнародними безпековими інституціями, зокрема Європейською Агенцією з прикордонної та берегової охорони (FRONTEX) та місіями ЄС. Це дає можливість проводити спільні спеціальні прикордонні операції, брати участь у спільних заходах під координацією Агенції FRONTEX, спільно патрулювати кордон з ЄС та Молдовою і поширювати спільний контроль.

Варто зауважити, що тільки у минулому році прикордонне відомство України взяло участь у 10 спільних операціях Європейської агенції FRONTEX  як на території України, так і на сухопутних, морських та повітряних кордонах держав – членів ЄС та  на спільному кордоні України і ЄС.

Співпраця в цьому напрямку триває. Однією з операцій, які проводяться в цьому році, є «Ключові точки» на повітряних ділянках. В Україні вона охоплює столичні аеропорти та аеропорти Одеси і Львова.

В рамках операції нині в аеропортах «Бориспіль» та «Київ» як спостерігачі перебувають експерти прикордонних відомств Польщі, Литовської Республіки та Італії. Активна фаза триватиме до грудня цього року. До цього в різних аеропортах вже побували представники Болгарії, Словаччини, Чехії та ін.

Разом з європейськими представниками відбувається підтримка та вдосконалення існуючої системи обміну інформацією щодо завчасного виявлення нових форм і методів нелегальної міграції до країн ЄС. При цьому важливими фактором, який зменшує кількість спроб порушень, є скоординовані спільні локальні дії.

Відмітимо, що FRONTEX  сприяє, координує та розвиває управління європейськими кордонами застосовуючи концепцію Інтегрованого прикордонного менеджменту. І Державна прикордонна служба щорічно бере активну участь у спільних операціях, проектах з підготовки персоналу та забезпечує обмін інформацією, впроваджує спільний аналіз ризиків.

Як відмічають фахівці Держприкордонслужби, Агенція FRONTEX є платформою для обміну досвідом, отримання нових знань та професійних навичок, і головне – для посилення прикордонної безпеки на спільних кордонах.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси