У Львові під егідою OSCE українські та іноземні експерти обговорюють протидію незаконним перевезенням зброї і вибухових речовин

НАЗАД
23 жовтня 2018 12:01

У Львові під егідою Організації з безпеки та співробітництва в Європі (OSCE) та ініціативи Держприкордонслужби проходить регіональний круглий стіл, де обговорюють питання боротьби з транскордонним незаконним перевезенням зброї та боєприпасів.

Захід за участі представників Держприкордонслужби та фахівців, які прибули із Німеччини, Литви, Польщі, Білорусі, Молдови, дозволить визначити характер транскордонного незаконного переміщення небезпечних предметів та обговорити основні виклики і досвід, які є не тільки в Україні, а й в регіоні, на західних українських ділянках кордону.

Українські та іноземні експерти під час конференції «Боротьба з транскордонним незаконним перевезенням зброї, боєприпасів та вибухових речовин», окрім масштабів та характеру обігу небезпечних предметів, торкнуться і загроз, що знаходяться на кордоні, зокрема тих, які мають наслідки транскордонного та субрегіонального характеру. Також буде представлено потенційні можливості та потреби країн-учасниць у вирішенні проблем. Важливим питанням стане розгляд підходів до координації та співпраці держав-учасниць у спільній боротьбі загрозі.

Крім того, буде здійснений аналіз ризиків та оцінка загроз у боротьбі з транснаціональним незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових речовин.

Відкриваючи конференцію перший заступник Голови Держприкордонслужби України Василь Серватюк подякував учасникам конференції за можливість зустрітися і обговорити нагальні питання прикордонної безпеки та зауважив, що на сьогодні лише спільний безпековий простір і колективні гарантії здатні забезпечити адекватну протидію організованій транскордонній злочинності та терористичній діяльності.

У ході свого виступу Василь Серватюк наголосив, що «упродовж останніх років не спостерігається тенденція до збільшення кількості спроб незаконного переміщення цієї контрабанди – як через державний кордон, так і лінію розмежування та адмінмежу з тимчасово окупованим Кримом».

«З початку цього року вилучено близько 500 одиниць зброї, тоді як у довоєнний 2013-й її було удвічі більше – 1 тис. 130 одиниць. Вкрай важливо, що лише незначна частина зброї є вогнепальною. Сьогодні вона складає 5%. Торік – 14%. Переважає холодна та пневматична, половину з якої ми вилучаємо на кордоні з Польщею», - відмітив перший заступник Голови Держприкордонслужби.  

Водночас було акцентовано, що загроза зберігається для всього кордону з РФ та адмінмежі з окупованим Кримом. При цьому на сході України тимчасово неконтрольована ділянка кордону активно використовується РФ для всебічного забезпечення незаконних збройних формувань та підтримання агресії, проте заходи, які вживаються керівництвом держави та компетентними органами у контрольних пунктах в’їзду-виїзду і поза ними в цілому є ефективними. Торік в районі проведення операції прикордонники вилучили 61 одиниць зброї та 8,3 тисяч боєприпасів. У поточному році – 27 одиниць зброї та 10,5 тисяч боєприпасів. При цьому 80% боєприпасів виявлено за оперативною інформацією у схованках на місцевості, де проходили бойові дії.

Перший заступник Голови Держприкордонслужби зауважив, що у рамках посилення прикордонної безпеки активно впроваджуються європейські підходи інтегрованого управління кордонами та наголосив на ефективній співпраці з прикордонними і правоохоронними відомствами суміжних держав, а також міжнародними безпековими інституціями.

«Це дає можливість проводити спільні спеціальні прикордонні операції, зокрема «Кордон», брати участь у спільних заходах під координацією Агенції FRONTEX та місій ЄС, спільно патрулювати кордон з ЄС та Молдовою, поширювати спільний контроль, який вже діє у 10 пунктах пропуску (на кордоні з Молдовою та Польщею). Системно розвивається і міжвідомча інформаційна взаємодія, у т.ч. з Інтерполом», - сказав він.

«Сьогодні ми маємо єдине бачення з нашими іноземними партнерами щодо протидії цим викликам. І ми вдячні усім, хто допомагає нам реформувати Державну прикордонну службу та підтримує Україну у протистоянні російській агресії. Адже Україна та її прикордонне відомство залишаються надійним форпостом безпеки на східних кордонах Європи», - додав  Василь Серватюк.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси