У Києві зустрілися керівники прикордонних відомств України і Республіки Польща

НАЗАД
20 квiтня 2018 11:37

Очільники прикордонних відомств підтвердили, що досягнуті попередні домовленості виконані, а також позитивно оцінили результати виконання спільного патрулювання.

Керівники прикордонних відомств України і Республіки Польща зустрілися учора у Києві. Під час зустрічі Голова Державної прикордонної служби України генерал-лейтенант Петро Цигикал та Головний комендант Прикордонної варти Республіки Польща бригадний генерал Прикордонної варти Томаш Прага обговорили обстановку на українсько-польському державному кордоні, проаналізували стан його охорони та обмінялись інформацією з питань протидії протиправній діяльності впродовж 2017 року.

Очільники прикордонних відомств підтвердили, що досягнуті попередні домовленості виконані, а також позитивно оцінили результати виконання спільного патрулювання.

Ще одним питанням для обговорення було функціонування пунктів пропуску на спільному державному кордоні. Зокрема відмічалося, що рух осіб і транспортних засобів в цілому здійснювався ритмічно. При цьому у минулому році спостерігалось незначне стале зростання пасажиропотоку на 2%  (2017 рік – 23 млн. осіб, 2016 рік – 22,6 млн). Водночас, кількість транспорту зменшилась на 4% (2017 рік – 7 млн. транспортних засобів, 2016 рік – 7,3 млн). Крім того, на кордоні з Польщею зафіксовано збільшення кількості спроб переміщення викраденого автотранспорту у 6 разів, а також у 1,5 рази за підробленими чи несправними документами. У 2,5 рази більше виявлено підроблених документів (2017 рік – 30, 2016 рік – 13) та на 35% – недійсних (2017 рік – 1029, 2016 рік – 763).

Під час зустрічі Сторони позитивно оцінили продовження у 2017 році пілотного проекту з прикордонного оформлення осіб, які перетинають кордон у пішому порядку в пункті пропуску «Угринів – Долгобичув». Також ефективно оцінено функціонування консультаційних пунктів. Керівники прикордонних відомств України і Республіки Польща зазначили, що швидкий обмін поточною інформацією сприяє належному здійсненню прикордонного контролю та удосконаленню співпраці у боротьбі із проявами злочинності як в пунктах пропуску, так і поза ними.

Серед основних загроз на спільному кордоні Петро Цигикал та Томаш Прага відмітили незаконну міграцію. Так, минулого року зафіксовано зростання на 18% кількості спроб порушення кордону нелегальними мігрантами. Натомість вони констатували, що значно знизилась активність незаконного переміщення сигарет, в цілому у 1,5 рази (2017 рік – 691 тис. пачок, 2016 рік – 1,035 млн.). Також у ході зустрічі зауважувалося, що українсько-польський кордон залишається основним напрямком вивезення з України бурштину. Минулого року його було вилученого 412 кг, що майже в 1,5 рази більше ніж за попередній (287 кг).

Керівники прикордонних відомств підкреслили належний рівень взаємодії оперативних органів з питань протидії незаконному переправленню осіб та іншим видам протиправної діяльності І наголосили на важливості продовження тісної співпраці в цій сфері. Одним з прикладів такого співробітництва стало завершення минулого року спільної операції (Україна, Польща, Литва, Великобританія) з ліквідації міжнародного каналу переправлення до Західної Європи громадян України з метою трудової експлуатації і затримання у Литві організатора та членів організованого злочинного угруповання. А в цьому році спільними зусиллями (Україна, Польща, Молдова) ліквідовано фабрику з виробництва контрафактних сигарет та міжнародне злочинне угруповання.

З метою підвищення ефективності співпраці в оперативній сфері Сторони підписали Протокол про співробітництво у сфері боротьби з організованою злочинністю.

Голова Держприкордонслужби України Петро Цигикал також подякував своєму колезі за активну участь польських експертів в реалізації компоненту з наближення законодавства та процедур у сфері виявлення викрадених автомобілів до стандартів ЄС проекту міжнародної допомоги Твіннінг. При цьому обговорювалася можливість започаткування пілотного проекту щодо спільного несення служби експертами з виявлення викрадених транспортних засобів у пунктах пропуску на українсько-польському державному кордоні. 

По закінченню зустрічі керівники прикордонних відомств також підписали Протокол зустрічі та План розвитку співробітництва.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси