(ВІДЕО)У Києві за участі Голови Держприкордонслужби Петра Цигикала відкрито пам’ятний знак «Сто років прикордонній службі України»

НАЗАД
22 травня 2018 11:08

Урочистий захід відбувся за участі Голови Держприкордонслужби Петра Цигикала, офіцерів Адміністрації, Голови Комітету Громадської організації, ветеранів та персоналу прикордонного відомства.

Пам’ятний знак «Сто років прикордонній службі України», який був створений на честь сторіччя українського прикордонного відомства, відкрито сьогодні у Києві біля Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Урочистий захід відбувся за участі Голови Держприкордонслужби Петра Цигикала, офіцерів Адміністрації, Голови Комітету Громадської організації, ветеранів та персоналу прикордонного відомства. 

Пам’ятний знак являє собою гранітну композицію, основними елементами якої є символічне зображення прикордонного стовпа часів УНР, відтворене за малюнком свідка тих подій, героя Української революції 1917–1921 років, сотника Миколи Битинського, та символічне зображення сучасної емблеми Державної прикордонної служби України.

До стовпа прикріплено гранітне зображення сучасної території України, у середині якої міститься напис «6992,982 км» (протяжність сучасного державного кордону України), а на гранітному постаменті зроблено напис «1918 р. – СТВОРЕННЯ ОКРЕМОГО КОРПУСУ КОРДОННОЇ ОХОРОНИ УКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ. 2018 р. – 100 РОКІВ ПРИКОРДОННІЙ СЛУЖБІ УКРАЇНИ».

Встановлення такого пам’ятного знаку увічнюватиме подвиг героїв-прикордонників України від часів Української революції 1917-1921 років до сьогодення та відіграватиме значну роль у патріотичному вихованні військовослужбовців особового складу Державної прикордонної служби України.

Нагадаємо, 100 років тому, у далекому 1918 році, українці підтвердили своє історичне прагнення до незалежності, розвитку нації, жити в своїй країні, мати свою історію, національні традиції, державний кордон. У березні 2018 року уперше в історії української держави було розпочато створення її прикордонного відомства – Окремого корпусу кордонної охорони Української Народної Республіки. Навесні 1918 року вся територія України була звільнена від російсько-більшовицьких військ, було фактично позначено та взято під охорону Окремим корпусом кордонної охорони державний кордон Української Держави, який був визнаний світовою спільнотою та затверджений міжнародними угодами з усіма сусідніми державами.

Віддаючи належну шану учасникам боротьби за незалежність і соборність України, мужності та героїзму захисників державного кордону України Президентом України – Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України, була встановлена нова, дійсно українська, дата святкування Дня прикордонника України – 30 квітня, у день встановлення у далекому 1918 році перших прикордонних стовпів на державному кордоні вільної та незалежної України. Пам’ять про звитяги воїнів Української Народної Республіки завжди буде жити та надихати сучасних захисників кордону України, які, як і у ті буремні часи, знову, зі зброєю у руках, стали першими на захист суверенітету рідної України.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси