(ВІДЕО) У Києві проходить 4-та Міжнародна конференція з управління кордонами

НАЗАД
23 листопада 2021 16:56

Конференція проходить за сприяння Міжнародного центру розвитку міграційної політики (ICMPD) та підтримки міжнародних партнерів.

Голова Державної прикордонної служби, який відкрив конференцію, відзначив актуальність заходу та наголосив, що вона проходить у складний і відповідальний момент розвитку сучасних міжнародних відносин.

«З одного боку агресивна політика Росії стосовно України, незаконна окупація Криму та частини українського Донбасу. А з іншого, міграційна криза на кордоні Білорусі та ЄС, спровокована режимом Лукашенка, щоб відволікти увагу від агресивних дій Росії», - сказав Сергій Дейнеко.

Голова служби подякував учасникам конференції за збереження високого рівня прикордонної співпраці та зауважив, що зі свого боку Держприкордонслужба, відповідно до взятого Україною вектору на євроатлантичну інтеграцію, з 2010 року долучилась до впровадження інтегрованого управління кордонами. Відомство за підтримки партнерів з ЄС скоординовує діяльність компетентних державних органів України, спрямовану на створення і підтримання балансу між забезпеченням належного рівня прикордонної безпеки та збереження відкритості державного кордону для законного транскордонного співробітництва.

«Потрібно і надалі об’єднуватися та бути готовими до діалогу та плідної співпраці для сприяння безпеці наших кордонів. Спільно вживати необхідних заходів для запобігання агресії, врегулювання конфліктів та забезпечення поваги до європейських принципів мирного співіснування», - зазначив Сергій Дейнеко.

Голова служби наголосив на важливій ролі у налагодженні співпраці суб’єктів інтегрованого управління кордонами міжвідомчої робочої групи на чолі з Віце-прем'єр-міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольгою Стефанішиною.

Загалом під час конференції відзначалося, що впровадження інтегрованого управління кордонами в Україні має будуватися на європейських принципах безпеки, основними рисами яких є довіра, взаємна повага і конструктивна співпраця. Було наголошено, що, враховуючи існуючі загрози та набутий досвід, на Держприкордонслужбу покладена важлива місія координувати співпрацю усіх суб’єктів інтегрованого управління кордонами в Україні. Відомство також здійснює роботу над розширенням можливостей проведення спільного контролю, спільного патрулювання кордону з державами ЄС та Молдовою, мережі спільних контактних пунктів. Держприкордонслужба продовжує розвиток міжнародної співпраці з партнерами зі США, Канади, Великої Британії, Німеччини, Польщі, Литви, Агенцією FRONTEX, структурами НАТО, Місіями Європейського Союзу в Україні.

Про те, що впровадження механізму інтегрованого управління кордонами в Україні сприяє розвитку не лише державної, а й регіональної європейської безпеки, відзначив і Голова Консультативної місії ЄС в Україні Антті Хартікайнен. Він наголосив, що Держприкордонслужба України та інші суб’єкти інтегрованого управління кордонами сформували унікальну та результативну систему взаємодії. 

Також на конференції обговорювалася складна ситуація, спровокована на кордонах Білорусі з країнами ЄС. Директор ICMPD Міхаель Шпінделеггер зазначив на необхідності винести цінні уроки з цієї кризи. Він наголосив, що про безпеку кордонів та взаємодію з суміжними країнами треба думати не лише на конференціях, а постійно робити відповідні внески.

«Ми сподіваємося на європейську та міжнародну взаємодію, щоб подолати ці складні ситуації. Ми повинні захистити права мігрантів, а також законодавство країн. Ми, звісно, не можемо вирішити ці виклики наодинці та потребуємо фундаментальної бази управління кордонами, що дозволить зменшити виклики та катастрофи», - сказав Міхаель Шпінделеггер

Конференція триває. Серед іншого на ній обговорюватимуться перспективні проєкти суб’єктів інтегрованого управління кордонами, покликані покращити комфорт для подорожуючих та одночасно забезпечити можливості ефективного реагування на контрабанду, неконтрольовану міграцію, інші виклики і загрози, які можуть виникати на кордоні.

 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси