Закладені перші корпуси під катери українським прикордонникам

НАЗАД
03 грудня 2020 17:50

Реалізація українсько-французького рамкового договору з посилення системи морської безпеки та охорони кордону України переходить у практичну площину.

Про це зазначив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці в соціальній мережі. 

Відмітимо, що днями  в Адміністрації ДПСУ відбулася нарада, на якій французькі представники повідомили, що наразі корпус першого катера проєкту FPB98MKI для Морської охорони Держприкордонслужби України готовий на 50%, другого – на 30%.  

Ця зустріч має допомогти українським прикордонникам та французьким (а згодом  українським) суднобудівникам якісно комунікувати для ефективного виконання на практиці контракту з побудови 20 катерів для морських підрозділів охорони рубежів України.

Присутній на заході директор Департаменту охорони державного кордону АДПСУ Леонід Баран зазначив, що зараз сторони фактично переходять до практичної роботи з будівництва катерів, які вкрай необхідні Морській охороні для забезпечення інтересів держави і суспільства на морі у Азово-Чорноморському басейні.

«Незалежно від зовнішніх факторів, в тому числі від складної епідеміологічної ситуації в Україні і в європейських країнах, наше відомство докладе максимальних зусиль щодо втілення проєкту у життя і впевнений, що Україна у найближчий термін отримує сучасні катери морської безпеки», - наголосив він. 

Французька делегація, яку очолював  Філіпп Нері – заступник директора компанії «OCEA CONSTRUCTION NAVALE/ SHIPBUILDING» – ознайомила українських візаві з потужностями та виробничими можливостями компанії. Представників прикордонного відомства ознайомили зі штатною структурою та компетенцією посадових осіб, відповідальних за будівництво, надали необхідну контактну інформацію.

Особлива увага фокусувалася на обговоренні роботи української команди з нагляду за виробництвом катерів. Очікується, що вже на початку весни 2021 року група експертів відбуде у французьке місто Ле-Сабль-д’Олон для забезпечення постійного зворотного зв’язку та безперервності процесу побудови катерів.

На нараді сторони також обговорили певні технічні питання щодо можливості комплектування майбутніх прикордонних катерів певним обладнанням та іншими засобами, необхідними для охорони морських рубежів.   Також піднімалися питання навчання технічного персоналу та команд катерів, технічної підтримки і післяпродажного обслуговування тощо.

Нагадаємо, що 22 липня 2020 року у Миколаєві на території суднобудівно-судноремонтного заводу «Нібулон» підписано контракт щодо реалізації українсько-французького проєкту посилення системи морської безпеки та охорони кордону України.

В рамках реалізації проєкту Україна отримає сучасні катери для захисту державного кордону, здобуде сучасні технології в будівництві кораблів. Що в подальшому дозволить  самостійно обслуговувати корабельно-катерний склад та розвивати власне виробництво.

Загалом  проєкт передбачає протягом трьох років будівництво і отримання Держприкордонслужбою України 20 найсучасніших патрульних катерів, чверть з замовлення буде виконано вітчизняним суднобудівним підприємством за французькими технологіями. Французька компанія ОСЕА обрала українським партнером суднобудівне підприємство «Нібулон». 

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси