У 2018 році затримано майже 40 співробітників Держприкордонслужби, які використовували своє службове становище у злочинних намірах

НАЗАД
28 лютого 2019 11:07

Виступаючи на брифінгу в «Укрінформі» помічник Голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян розповів про заходи відомства з протидії зловживанням серед персоналу.

«Протягом 2017-2018 років проведено два етапи реформування та розвитку відомчих підрозділів внутрішньої та власної безпеки у рамках проекту «Нове обличчя кордону» із залученням міжнародних партнерів – представників МОМ та Посольства США в Україні», - наголосив помічник керівника ДПСУ.

За його словами, це дало змогу створити ефективну оргштатну структуру підрозділів внутрішньої та власної безпеки та значною мірою наблизити її до європейських аналогів.

«Завдяки реформам нам вдалось підвищити результативність підрозділів ВБ, відійти від дріб’язкових і малозначимих порушень та спрямувати свою діяльність на виявлення злочинів, які негативно впливають на імідж прикордонного відомства», - сказав Олег Слободян.

Він зазначив, що за два останні роки підрозділами внутрішньої безпеки задокументовано 425 злочинів, з яких 273 корупційної спрямованості. Вже цього року задокументовано 50 кримінальних справ.

Крім того, у 2018 році в рамках кримінальних проваджень затримано майже
40 співробітників Держприкордонслужби, які використовували своє службове становище у злочинних намірах. Більшість правопорушень відбувались безпосередньо на кордоні. Тільки за сприяння у переміщенні тютюнових виробів та товарів народного споживання викрито 21 військовослужбовця.

Окремо помічник Голови прикордонного відомства акцентував увагу на проведенні заходів з викорінення кримінальних елементів, які намагаються шляхом підкупу або погроз залучити прикордонників до протиправної діяльності.

«Це дозволило підрозділам ВБ у минулому році затримати 12 лідерів протиправних угруповань, які причетні до організації незаконного переміщення тютюнових виробів через кордон, в момент безпосередньої спроби передачі хабара прикордонникам. Також, задокументовано та не допущено втягування у протиправну діяльність декількох начальників відділів, локалізовано спробу підкупу одного з керівників прикордонного загону», - сказав він.

Він додав, що «після надання цим випадкам публічного розголосу, бажання зловмисників здійснювати вплив на посадових осіб Служби значно знизилося».

В той же час, робота підрозділів ВБ носить і превентивний характер. Як результат, у 2018 році більше 780 відмов персоналу від отримання неправомірної вигоди, з яких тільки за повідомленнями підрозділів внутрішньої безпеки розпочато 108 кримінальних проваджень.

«В прикордонному відомстві чітко витримується принципова позиція в боротьбі з корупцією серед персоналу відомства. Боротьба з корупцією була і залишається пріоритетною для Державної прикордонної служби України, - сказав Олег Слободян.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси