Співробітники Держприкордонслужби у 2018 році встановили 124 особи, причетних до діяльності НЗФ

НАЗАД
19 липня 2018 13:34

Такі цифри озвучили на засіданні Колегії відомства, що пройшло сьогодні в Адміністрації Держприкордонслужби.

За перше півріччя поточного року загальна кількість затриманих нелегальних мігрантів, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, збільшилася на 22%, у тому числі зросла на 28% кількість затриманих осіб за незаконне перетинання кордону. Якщо мовою цифр, то відповідно у першому випадку було затримано 1432 нелегалів, у другому - 417 осіб.

Такі цифри озвучили на засіданні Колегії відомства, що пройшло сьогодні в Адміністрації Держприкордонслужби. Захід проводився за участі заступника Міністра внутрішніх справ Вадима Трояна, радника Президента України Віктора Назаренка, представника Адміністрації Президента України Андрія Чернявського, Голови Державної прикордонної служби України Петра Цигикала, керівного складу Адміністрації Держприкордонслужби, регіональних управлінь та органів охорони державного кордону.

На початку заходу Голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Петро Цигикал наголосив, що не зважаючи на динамічну обстановку на державному кордоні, спільними зусиллями забезпечено її контрольованість. Проведено низку додаткових заходів протидії злочинності, у тому числі і з іноземними партнерами. Наразі тривають спільні операції «Кордон» та «Рубіж».

Загальну оцінку діяльності Служби за перше півріччя поточного року на засіданні Колегії за різними напрямами озвучували керівники певних департаментів та управлінь Адміністрації.

Зокрема, на засіданні акцентували увагу на тому, що за завітній період кількість виявленої зброї зменшилась на 23%, у порівнянні з  аналогічним періодом у минулому році. Загалом у 2018 році співробітниками прикордонного відомства було виявлено майже 290 одиниць зброї. Проте обсяги знайдених вибухових речовин збільшилися у 5,9 рази (2018 р. – 55,7 кг, 2017 р. – 9,5 кг), що зумовлено виявленням 52,85 кг мисливського пороху на кордоні з РФ.

Наркотичних засобів за перше півріччя було виявлено понад 70 кілограмів. При цьому, 65% з них становили наркотичні речовини рослинного походження, а 34% - кокаїн та героїн.

У фокусі уваги Колегії було також питання протидії незаконному переміщенню товарів через державний кордон. У поточному році вже задокументовано 1,8 тисячі спроб перевезення контрабанди загальною  вартістю  близько 117,5 мільйонів гривень.

Найбільша активність незаконного переміщення товарів, а саме сигарети, алкогольні вироби, автотранспорт, предмети антикваріату та бурштин, зберігалася на кордоні з Польщею, РФ,  Молдовою, Румунією та на лінії розмежування в районі проведення ООС.

У 2018 році на виконання пріоритетного завдання Держприкордонслужби, а саме боротьба з тероризмом, оперативно-розшуковими підрозділами Держприкордонслужби встановлено 124 особи, причетних до діяльності незаконних збройних формувань. Крім того триває перевірка матеріалів стосовно ще 203 таких громадян. За звітній період було затримано 9 бойовиків та посібників, ініційовано заборону в’їзду 25 іноземцям, можливо причетним до міжнародної терористичної діяльності та виявлено 6 схованок з боєприпасами.

Результатами протидії злочинам, пов’язаних з торгівлею людьми, у першому півріччі 2018 року підрозділами прикордонного відомства припинено функціонування 6  злочинних груп та ліквідовано 8 каналів торгівлі людьми. Також триває робота щодо дискредитації ще 4 каналів. Розпочато 13 кримінальних проваджень за ст. 149 КК України «Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини»,  виконано 79 доручень  на проведення слідчих дій та попереджено вивезення за кордон 19 потенційних жертв торгівлі людьми, переважно жінки.

Слід зазначити, що Держприкордонслужба як один із суб’єктів протидії злочинам, пов’язаним з торгівлею людьми проводить системну роботу в межах своєї компетенції зі своєчасного виявлення та припинення злочинів, дискредитації каналів торгівлі людьми, а в першу чергу з їх повної ліквідації, затримання організаторів та притягнення їх до кримінальної відповідальності. Крім того, Служба активно співпрацює з іншими правоохоронними органами України та колегами суміжних країн і міжнародних організацій.

Наприкінці засідання Голова Держприкордонслужби зупинився на основних аспектах подальшої діяльності відомства. У першу чергу це стосується протидії транскордонній злочинності всіма наявними силами і засобами, модернізації охорони кордону, розгортанню регіонального управління Морської охорони, нарощенню кадрового потенціалу та боротьби з корупцією.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси