Собаки-спецпризначенці та пожиттєве утримання чотирилапих пенсіонерів, затверджено нові норми кінологічного забезпечення ДПСУ

НАЗАД
21 вересня 2022 15:40

Прийняття нових норм дає змогу прикордонникам осучаснити використання службових собак і вирішити питання, які раніше не були врегульовані.

Зокрема, з метою врегулювання суспільних відносин у сфері утримання службових собак, а також їх використання в охороні державного кордону та прикордонному контролі був прийнятий та нещодавно зареєстрований в Міністерстві юстиції наказ, яким затверджена Інструкція з організації кінологічного забезпечення в Державній прикордонній службі України

Ця Інструкція регулює діяльність, пов’язану з комплектуванням органів охорони кордону та забезпечення інспекторами-кінологами і службовими собаками, їх підготовкою та використанням в охороні кордону і прикордонному контролі, а також діяльність, пов’язану з утриманням, годуванням, перевезенням та розведенням службових собак.

Зміни до цієї Інструкції, опубліковані в «Офіційному віснику України» від 16.09.2022 № 72, відтепер нормативно закріпили такий вид собак в Держприкордонслужбі, як розшуково-штурмові, хоча їх підготовку прикордонники почали здійснювати дещо раніше. Такі собаки-спецпризначенці вже проходять службу у спецпідрозділі прикордонників ДОЗОР.

Розшуково-штурмові собаки – службові собаки, підготовлені для силової боротьби з особами, які підозрюються в учиненні кримінального чи адміністративного правопорушення, а також їх пошуку, переслідування та затримання. Завдання цих чотирилапих штурмовиків – безстрашно атакувати і затримувати злочинців у будь-яких умовах і на будь-якій місцевості. Вони не бояться ні пострілів, ні вибухів та є незамінними помічниками під час затримання небезпечних злочинців.

Нагадаємо, що у прикордонників є також розшукові собаки прикордонної служби (використовуються для охорони кордону поза пунктами пропуску), розшукові собаки прикордонного контролю (несуть службу в пунктах пропуску), спеціальні собаки (навчені розшукувати наркотики, вибухівку та зброю), мінно-розшукові, вартові, стройові, племінні собаки.

Держприкордонслужба має власні можливості для підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації інспекторів-кінологів. Для навчання є вся необхідна інфраструктура – смуги перешкод, майданчики з відпрацювання навичок захисту, обшуку місцевості, вибирання речі (людини), майданчики для огляду багажу, транспортних засобів з установленими макетами автомобілів, автобусів, залізничних вагонів, кораблів, літаків, комплекти переносних і стаціонарних установок для диференціювання запаху, спеціальне спорядження для підготовки (дресирування) та проведення тренувань розшукових собак, навчальні зразки наркотичних засобів і психотропних речовин, вибухових речовин, інженерних та інших боєприпасів, зброї. Також у відомстві є розплідник племінних собак.

Зазначимо, що інспектору-кінологу дозволяється утримувати закріпленого за ним службового собаку за місцем свого проживання з дотриманням комплексу заходів щодо його утримання: щоденного огляду та вигулювання, напування та годування, чищення, миття, купання, захисту від комах та підтриманням його готовності до використання за призначенням.

Також Інструкцію доповнено нормою, яка визначає, що службові собаки, вибракувані за віком або станом здоров’я, для забезпечення їм належних умов життя після їх списання та зняття з відповідних обліків, можуть передаватися на догляд та пожиттєве утримання інспектору-кінологу та фізичним або юридичним особам будь-якої форми власності за їх згодою.

На «пенсію» чотирилапі можуть виходити після досягнення 8-річного віку. При цьому за рішенням комісії службові собаки можуть використовуватися й в подальшому, якщо вони не втрачають службових якостей.

Відмітимо, що на службі у прикордонників перебуває близько 1600 собак 26 різних порід.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси