Сергій Дейнеко: Охорона кордону з країнами ЄС, і Румунією зокрема, є одним із наших пріоритетних завдань

НАЗАД
06 серпня 2020 15:27

Про це Голова Держприкордонслужби зазначив сьогодні, 6 серпня, на зустрічі з заступником Генерального інспектора Генерального інспекторату Прикордонної поліції Румунії Лівіу Буте.

Засідання представників прикордонних служб України і Румунії відбулося в Чернівцях. До цього українська та румунська делегації зустрілися в пункті пропуску «Порубне». Вони обговорили стан співробітництва прикордонних відомств та подальші шляхи його вдосконалення.

«Впевнено можу сказати, що співробітництво між нашими відомствами вже тривалий час успішно розвивається на принципах поваги, взаєморозуміння, а саме головне – довіри», - відмітив на початку зустрічі Сергій Дейнеко.

Він також наголосив, що у 2020 році на розвиток обстановки на кордоні вплинула епідеміологічна ситуація пов’язана із розповсюдженням інфекційної хвороби COVID-19 і фактично з березня завдання виконуються в умовах обмежувальних карантинних заходів.

«Карантинні заходи внесли свої корективи в систему охорони спільного кордону. Проте загальна обстановка залишається контрольованою. Серед основних загроз – незаконна міграція та економічна контрабанда, особливо з переміщення сигарет. Однак, ми фіксуємо невелике зменшення напруженості на каналах нелегальної міграції», - сказав Голова ДПСУ характеризуючи обстановку на спільному кордоні.

Румунська сторона позитивно оцінила роботу українського прикордонного відомства зазначивши, що на відміну від їх сталих щорічних показників результати оперативно-службової діяльності Держприкордонслужби по припиненню спроб протиправної діяльності мають постійну тенденцію до зростання.

Окремо учасники зустрічі зупинилися на співпраці у сфері функціонування пунктів пропуску, зазначивши, що рух через кордон був адаптований відповідно до поширення COVID-19, а після введення заходів щодо певного ослаблення карантину залишається безперебійним і здійснюється ритмічно.

У свою чергу Лівіу Буте підтримав пропозицію про необхідність подальшої спільної уваги роботи пунктів пропуску, а також відмітив, що ситуація в цьому напрямку за останні роки значно покращилася.

Крім того, на зустрічі представники прикордонних служб двох країн наголошували на тактиці дій контрабандистів, яка постійно вдосконалюється та змінюється.

«Правопорушниками, з-поміж іншого, застосовуються новітні тепловізійні оптичні прилади для викриття системи охорони кордону. Також зберігається актуальність проблематики незаконного використання малої авіації, за допомогою якої незаконно переміщуються тютюнові вироби», - відмітив Сергій Дейнеко.

Він додав, що за таких умов дуже важливим є своєчасний обмін інформацією про можливу підготовку до протиправної діяльності, взаємна допомога, продовження співпраці оперативних підрозділів. Адже досвід свідчить, проведення таких заходів у значній мірі знижує діяльність груп, причетних до транскордонної організованої злочинності.

Заступник Генерального інспектора Генерального інспекторату Прикордонної поліції Румунії також наголосив, що обмін інформацією у разі виникнення обстановки має відбуватися між охоронцями кордону негайно і, звісно, усіма іншими визначеними каналами.

Також українські прикордонники висловились за можливість проведення експерименту щодо узгодженого розташування сил та засобів прикордонних підрозділів. Такий підхід забезпечить одночасну охорону більшої протяжності ділянки державного кордону. Також акцентувалася увага на завчасному реагуванні на правопорушення, що виявлені за допомогою технічних засобів Сторін.

На перспективу йшлося про інтенсивне застосування в охороні кордону спільних патрулів, адже на час карантину, за узгодженням Сторін, спільне патрулювання тимчасово не проводиться.

«Після завершення карантинних заходів необхідно буде в першу чергу відновити несення служби спільними патрулями. Такий вид співпраці на кордоні є ефективним інструментом запобігання протиправній діяльності та дієво допомагає в протидії транскордонній злочинності. Також необхідно інтенсифікувати застосування патрульної авіації та БПЛА», - відмітив Голова ДПСУ.

Він подякував румунським колегам, що вони залишаються надійними партнерами, та висловив переконання про подальший розвиток дружніх відносини між прикордонниками України та Румунії.

На завершення зустрічі предствники двох країн підписали протокол засідання.

Нагадаємо, минулого місяця Сергій Дейнеко перебував з робочою поїздкою на Буковині. Він перевірив сегменти кордону з Румунією, зважаючи, що протиправні елементи не полишають спроб незаконно переправити тютюнові вироби. Голова Держприкордонслужби особисто вивчив ситуацію та потреби Чернівецького загону, щоб покращити ефективність протидії протиправній діяльності, зокрема її організованим формам.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси