Прямуючи за кордон з дитиною, подбайте про оформлення відповідних документів

НАЗАД
30 червня 2021 09:26

Сезон відпочинків у розпалі. Чимало громадян їдуть відпочивати за кордон з дітьми. Проте є такі, котрі завчасно не дбають про оформлення документів, необхідних для перетинання кордону дітьми.

А деякі навіть намагаються їх підробляти. Тому під час паспортного контролю в пунктах пропуску виникають непорозуміння.

Зазначимо, що з початку 2021 року прийнято майже 800 рішень про відмову в перетинанні державного кордону на виїзд з України громадянам України, які не досягли 16 років. Такі рішення приймались переважно у зв’язку з відсутністю нотаріально засвідченої згоди одного чи обох батьків. У 2020 році таких випадків було майже півтори тисячі.

Варто зауважити, що плануючи незаконне вивезення дітей закордон «перевізники» часто наважуються на кримінальні правопорушення. Серед таких злочинів: пропозиція чи надання неправомірної вигоди службовій особі (ст. 369 ККУ), незаконне переправлення осіб через державний кордон України (ст. 332 ККУ). Значна кількість вивезень дітей супроводжується фальшуванням документів (ст. 358 ККУ). В ході проведення додаткових перевірочних заходів прикордонники нерідко встановлювали, що один з батьків на момент видачі нотаріально засвідченої згоди на виїзд дитини, знаходився поза межами України та фізично не міг надати таку згоду. Про всі випадки виявлення ознак кримінальних правопорушень прикордонники інформують компетентні органи для прийняття рішення щодо початку досудового розслідування.

Нагадаємо, що виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, здійснюється за згодою обох батьків (усиновлювачів) та в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними, які на момент виїзду з України досягли 18-річного віку, у тому числі в супроводі членів екіпажу повітряного судна, на якому вони прямують. При цьому у нотаріально посвідченій згоді має бути зазначено державу прямування та часові проміжки перебування у ній дитини.

Детальніше з Правилами перетинання державного кордону громадянами України можна ознайомитись за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#Text

Отримати консультацію або повідомити про можливу спробу незаконного вивезення неповнолітніх українців за кордон можна за допомогою служби «Довіра» https://dpsu.gov.ua/ua/sluzhba-dovira/

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси